Rýže jako základní potravina
Historie rýže sahá hluboko do historie, protože patří k nejstarším pěstovaným zrnným rostlinám. Je nezbytnou a nepostradatelnou součástí každodenního jídelníčku většiny Asiatů, ale i v ostatních zemích si lidé uvědomují její přednosti. Rýže obsahuje komplex karbohydrátů, které dodávají tělu potřebnou energii, je lehce stravitelná a obsahuje důležitou vlákninu.
Rýže do sebe přebírá vůně a chutě
Rýže sama o sobě má neutrální příchuť a teprve přidané ingredience jí dodávají patřičnou vůni a chuť. Připravit si rýži můžete na mnoho způsobů – záleží na fantazii a kuchařském umění.
Rizoto patří do základního jídelníčku
Obliba rizota tkví především v tom, že příprava není náročná – naopak je poměrně rychlá a jednoduchá. Skvělá rizota dělají především Italové, kteří dokáží proměnit rýži v symfonii barev a chutí.
Co budeme k přípravě rizota potřebovat
250 g dlouhozrnné rýže, sůl, 5 plátků vařené šunky (zhruba 250 g), 1 plechovku žampiónů (280 g), 2 polévkové lžíce másla nebo rostlinného tuku, 1 balení mraženého hrášku, čerstvě namletý černý pepř a 1 svazek petrželky.
Jak postupovat při přípravě rizota
Rýži vsypeme do velkého množství vroucí osolené vody a vaříme ji přibližně 20 minut. Mezitím si nakrájíme šunku na proužky. Na sítu necháme dobře okapat žampiony. V pánvi si zahřejeme tuk, na kterém šunku, žampiony a hrášek 5 až 7 minut dusíme. Přidáme scezenou a okapanou rýži a vše zapékáme ještě dalších 5 minut. Osolíme a opepříme. Opláchneme a osušíme petrželku, jemně ji nakrájíme a nasypeme na rýžovou směs.
Diskuze