Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Letní rizoto - objevte přednosti rýže

Rýže obsahuje vysoké množství vlákniny a postupem času se stala nezbytnou součástí i našeho, evropského jídelníčku. Nejčastěji z rýže připravujeme rizoto, protože je chutné a příprava nezabere moc času.

Zrnka bílé rýže

Rýže jako základní potravina

Historie rýže sahá hluboko do historie, protože patří k nejstarším pěstovaným zrnným rostlinám. Je nezbytnou a nepostradatelnou součástí každodenního jídelníčku většiny Asiatů, ale i v ostatních zemích si lidé uvědomují její přednosti. Rýže obsahuje komplex karbohydrátů, které dodávají tělu potřebnou energii, je lehce stravitelná a obsahuje důležitou vlákninu.

 

Rýže do sebe přebírá vůně a chutě

Rýže sama o sobě má neutrální příchuť a teprve přidané ingredience jí dodávají patřičnou vůni a chuť. Připravit si rýži můžete na mnoho způsobů – záleží na fantazii a kuchařském umění.

 

 

Rizoto patří do základního jídelníčku

Obliba rizota tkví především v tom, že příprava není náročná – naopak je poměrně rychlá a jednoduchá. Skvělá rizota dělají především Italové, kteří dokáží proměnit rýži v symfonii barev a chutí.

 

 

Co budeme k přípravě rizota potřebovat

250 g dlouhozrnné rýže, sůl, 5 plátků vařené šunky (zhruba 250 g), 1 plechovku žampiónů (280 g), 2 polévkové lžíce másla nebo rostlinného tuku, 1 balení mraženého hrášku, čerstvě namletý černý pepř a 1 svazek petrželky.

 

 

Jak postupovat při přípravě rizota

Rýži vsypeme do velkého množství vroucí osolené vody a vaříme ji přibližně 20 minut. Mezitím si nakrájíme šunku na proužky. Na sítu necháme dobře okapat žampiony. V pánvi si zahřejeme tuk, na kterém šunku, žampiony a hrášek 5 až 7 minut dusíme. Přidáme scezenou a okapanou rýži a vše zapékáme ještě dalších 5 minut. Osolíme a opepříme. Opláchneme a osušíme petrželku, jemně ji nakrájíme a nasypeme na rýžovou směs.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Souvisejicí články

Vázání na snowboardu

Snowboarding

07.03.2006

Tři kostky cukru

Craving

08.03.2006

Detail plaveckého bazénu

Aqua aerobic

08.03.2006

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2018 Railsformers s.r.o., Ochrana osobních údajů