Léto a vysoké teploty - co na to potraviny?
Kateřina Řehořová
19.06.2006
Letní horka výrazně zvyšují nebezpečí kažení potravin. Namnožení mikrobi mohou působit nepříjemné zdravotní problémy. Ale jak poznat rizikové potraviny? Na co si dát při nákupu pozor? Hodnoťte všechny smyslové změny potravin...
Léto, horka a nakažené potraviny
Namnožení mikrobů vlivem horkého letního počasí může způsobit nepříjemné zdravotní komplikace (viz. článek zde). Příčinou může být nedodržení teplotních režimů při skladování a prodeji. Prvním varováním jsou smyslové změny potravin (vzhled, chuť a vůně).
Nejen lidé vlivem horka trpí
Dejte pozor npři nákupu potravin
- vzhled povrchu masných výrobků nesmí být lepkavý, netypicky zbarvený nebo porostlý plísní
- při nákupu mléčných výrobků je dobré vybrat si produkt s neporušeným obalem, jinak hrozí vysychání produktu
- rizikové potraviny nesmí být umístěny pouze vedle chladících vitrín
- vakuově balené masné výrobky je nutné na místě zkontrolovat, zda není porušen obal a zda je voda okolo výrobku čirá (zákal svědčí o mikrobiologickém procesu kažení).
Rizikové letní potraviny
Nebezpečí výskytu bakterií, salmonely, ale také kvasinek hrozí v létě zejména u lahůdek. Kontrolujte datum použitelnosti, podmínky uchování.
Rizikovými potravinami jsou:
- saláty
- chlebíčky
- pomazánky
- aspiky
- obložené housky a bagety
Pár příkladů uchovávání potravin
- například náplně do zákusků je třeba zpracovat nejpozději do 24 hodin po výrobě a v případě skladování nesmí teplota překročit 5 stupňů Celsia
- sladkosti byste měli nejen v létě nakupovat jen nepoškozené a bezvadné kusy, které nejsou deformované, rozdrobené, připálené
- nebalené potraviny znamenají pro prodavače povinnost použít podávací náčiní nebo kleště
Jak se vám líbil článek?
Hodnocení:
3.0
Počet:
1
Nejlepší:
3
Nejhorší:
3
Diskuze