Salmonelóza - léčba a prevence

Převážně v letních měsících jsme ohroženi bakteriemi salmonelózy. Chce to především dbát na hygienu a vyhnout se určitým druhům potravin - tepelně neupraveným nebo špatně skladovaným. A jak se salmonelóza pozná a jak se léčí?
Prasklá skořápka s vytékajícím vejcem

Salmonelóza

V létě je těžké odolat pokušení zmrzlin, bramborovým salátům a dalším pochutinám, ale: může na nás číhat salmonelóza. Je to vůbec nejčastější infekce střevního traktu. Správnou hygienou se jí dá ale mnohdy zabránit.

Salmonelóza – jak vzniká?

Salmonely jsou střevní bakterie přežívající v těle zvířat a ptáků. Odborná literatura popisuje několik stovek druhů těchto mikroorganismů. K tomu, aby někoho potrápila stačí pár desítek životaschopných bakterií obsažených třeba v jídle. Salmonely jsou značně odolné a rychle se rozmnožují.
  • Nejčastějším zdrojem infekce jsou u nás cukrářské výrobky, vejce nebo maso zpracované při nižších teplotách (salámy, sekaná, uzené maso apod.).
  • K nákaze potravin může dojít i při nevhodném transportu nebo skladování.
  • Do těla pronikají bakterie výhradně ústy. Část bakterií se dostává do střev, kde se rychle množí a vyvolává místní zánět.

Salmonelóza – jak se pozná?

Onemocnění salmonelózou se projeví po 8 až deseti hodinách po požití infikovaného jídla.
K hlavním příznakům patří:
  • zvracení,
  • celková nevolnost,
  • silné průjmy,
  • bolest hlavy a břicha,
  • teploty až 40 stupňů.

Salmonelóza – jak se léčí?

  • Pro stanovení diagnózy je nejdůležitější mikrobiologické vyšetření stolice a krve.
  • Při léčbě je nutná dieta (suché pečivo, vařená rýže, strouhaná mrkev, brambory) a pravidelné doplňování tekutin (neslazené čaje a minerálky bez bublinek).
  • Pacientům se podávají léky, které urychlují vylučování salmonel.
  • Neužívají se antibiotika, protože by mohla poškodit ještě více narušenou střevní flóru.
  • Komplikace salmonelózy ohrožují především malé děti a staré lidi.
  • Nedostatek tekutin způsobuje křeče ve svalech, zrychlené dýchání a pokles krevního tlaku. Náhrada ztracených tekutin dokáže výrazně zlepšit zdravotní stav.

Salmonelóza a prevence

  • Nekupujte vejce starší než dva týdny. Vejce musí být nepoškozená a řádně značená.
  • Konzumujte vejce tepelně opracovaná (vařená až 12 minut). Syrová vejce nepoužívejte do moučníků připravovaných za studena (náplně do dortů, krémy apod.).
  • Výrobky studené kuchyně je nutné uchovávat v chladu a do 24 hodin zkonzumovat.
  • K zahubení salmonel stačí ohřátí potravin na 75 stupňů po dobu 4 minut.
  • Skořápky vajec, obaly od masa, zbytky použité mouky, strouhanky a vajec z obalování vyhoďte.
  • Majonézu kupujte v obchodě už hotovou – je vyrobená z tepelně opracovaných žloutků.
  • Použitou pracovní plochu omyjte saponátem a utřete jednorázovou utěrkou.
  • Před každým jídlem a po použití toalety si pečlivě umývejte ruce.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Souvisejicí články

Vázání na snowboardu

Snowboarding

07.03.2006

Tři kostky cukru

Craving

08.03.2006

Detail plaveckého bazénu

Aqua aerobic

08.03.2006

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2019 Railsformers s.r.o., Ochrana osobních údajů Cookies