Salmonelóza
V létě je těžké odolat pokušení zmrzlin, bramborovým salátům a dalším pochutinám, ale: může na nás číhat salmonelóza. Je to vůbec nejčastější infekce střevního traktu. Správnou hygienou se jí dá ale mnohdy zabránit.Salmonelóza – jak vzniká?
Salmonely jsou střevní bakterie přežívající v těle zvířat a ptáků. Odborná literatura popisuje několik stovek druhů těchto mikroorganismů. K tomu, aby někoho potrápila stačí pár desítek životaschopných bakterií obsažených třeba v jídle. Salmonely jsou značně odolné a rychle se rozmnožují.- Nejčastějším zdrojem infekce jsou u nás cukrářské výrobky, vejce nebo maso zpracované při nižších teplotách (salámy, sekaná, uzené maso apod.).
- K nákaze potravin může dojít i při nevhodném transportu nebo skladování.
- Do těla pronikají bakterie výhradně ústy. Část bakterií se dostává do střev, kde se rychle množí a vyvolává místní zánět.
Salmonelóza – jak se pozná?
Onemocnění salmonelózou se projeví po 8 až deseti hodinách po požití infikovaného jídla.K hlavním příznakům patří:
- zvracení,
- celková nevolnost,
- silné průjmy,
- bolest hlavy a břicha,
- teploty až 40 stupňů.
Salmonelóza – jak se léčí?
- Pro stanovení diagnózy je nejdůležitější mikrobiologické vyšetření stolice a krve.
- Při léčbě je nutná dieta (suché pečivo, vařená rýže, strouhaná mrkev, brambory) a pravidelné doplňování tekutin (neslazené čaje a minerálky bez bublinek).
- Pacientům se podávají léky, které urychlují vylučování salmonel.
- Neužívají se antibiotika, protože by mohla poškodit ještě více narušenou střevní flóru.
- Komplikace salmonelózy ohrožují především malé děti a staré lidi.
- Nedostatek tekutin způsobuje křeče ve svalech, zrychlené dýchání a pokles krevního tlaku. Náhrada ztracených tekutin dokáže výrazně zlepšit zdravotní stav.
Salmonelóza a prevence
- Nekupujte vejce starší než dva týdny. Vejce musí být nepoškozená a řádně značená.
- Konzumujte vejce tepelně opracovaná (vařená až 12 minut). Syrová vejce nepoužívejte do moučníků připravovaných za studena (náplně do dortů, krémy apod.).
- Výrobky studené kuchyně je nutné uchovávat v chladu a do 24 hodin zkonzumovat.
- K zahubení salmonel stačí ohřátí potravin na 75 stupňů po dobu 4 minut.
- Skořápky vajec, obaly od masa, zbytky použité mouky, strouhanky a vajec z obalování vyhoďte.
- Majonézu kupujte v obchodě už hotovou – je vyrobená z tepelně opracovaných žloutků.
- Použitou pracovní plochu omyjte saponátem a utřete jednorázovou utěrkou.
- Před každým jídlem a po použití toalety si pečlivě umývejte ruce.
Diskuze