Lilie - podmanivá kráska letních dnů

Většinu roku můžeme obdivovat pestře zbarvené květy různých rostlin. Zastavme se však u čeledi liliovitých. Tato obsáhlá skupina rostlin nás může zaujmout nejen velkou škálou pestrých barev, ale i vůní. Těmi nejvoňavějšími zástupci jsou překrásné lilie.

Květina zvaná lilie

Do dnešní doby je známo více jak 90 druhů lilií, které se dělí podle původu, rodokmenu a květů do devíti skupin.

Lilie – čeleď

Liliovité (liliaceae)

Lilie – původ

Východní a jihovýchodní Evropa, mírné pásy Asie

Lilie – charakteristika

Lilie je vytrvalá rostlina vyrůstající z cibule a dorůstající výšky 30 až 100 centimetrů. Lodyhy lilie jsou přímé, často červeně naběhlé. Listy jsou kopinaté až vejčité, uprostřed lodyhy uspořádané v přeslenu, jinak střídavé. Lilie má květy uspořádány v řídkých hroznech obvykle v počtu 3 až 12. Lilie kvete v období od června do července.

Lilie – výskyt

Lilie se nejčastěji vyskytuje v listnatých a smíšených lesích, křovinách, horských loukách či na dobře propustných a výživných půdách.

Lilie – rozmnožování

Lilie se rozmnožují buďto dělením trsů a to na podzim nebo šupinami, které se oddělují z větších cibulí (listopad až prosinec).

Lilie – pěstování

Nejčastěji se pěstují hybridy lilie, ale občas i přírodní druh lilie zlatohlavá. Jednotlivé odrůdy lilií se liší barvou květů a barvou skvrn na květních plátcích. Nejlépe se jim daří v polostínu nebo propustné vápnité půdě.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies