Limonády děti rády

Bez vody by nebyl život a bez pravidelného pitného režimu by člověk nebyl schopen zdravě fungovat. Není ale důležité jen kolik, ale také co pijeme a týká se to nejen nás, dospěláků, ale i našich dětí.

Holčička pije brčkem vodu ze sklenice

Limonádami k obezitě

Nejen dospělí obyvatelé České republiky, ale i české děti rekordně tloustnou. Na vině je nedostatek pohybu, nesprávný stravovací i pitný režim. Děti zbožňují hlavně sladké limonády, které ale pro svůj vysoký obsah cukru dodávají více kalorií, než děti skutečně potřebují.

 

Limonáda – zabiják zdraví

Limonády obsahují nezdravá sladidla, tzv. jednoduché sacharidy, které zvyšují nejen riziko obezity, ale i riziko vzniku zubního kazu a přítomná kyselina fosforečná také negativně ovlivňuje zdraví kostí. Bublinky jsou tvořeny oxidem uhličitým, který může způsobovat nadýmání nebo překyselení žaludku a uhasí žízeň ještě dříve než vypijeme dostatek tekutin. Nemluvě ani o vysokém množství umělých a konzervačních látek – tzv. éček.

 

Vyměňte limonády za minerálky, čaje a džusy

Limonády jsou nejen nezdravé, ale také velmi návykové. Proto je dítěti dávejte co nejméně a pečlivě čtěte složení. Samozřejmě nejideálnější by bylo nepodávat dítěti limonády vůbec. Střídejte raději čaje, neslazené a neperlivé vody a ovocné nebo bylinné čaje. Ovocné šťávy a džusy jsou nejlepší nebarvené a také ne příliš slazené – v tom případě je pro dítě nařeďte vodou. Čaje přislazujte ovocným sirupem nebo medem. Pokud dítě pít odmítá, motivujte jej. („Až to vypiješ, můžeš se jít dívat na Večerníček”).

 

Školní bufety a automaty zdravý pitný režim dětí nepodporují

České školy dělají v rámci pitného režimu dětí jednu fatální chybu – místo pítek s vodou mají instalovány automaty na sladké limonády. Také kiosky a bufety jsou pro dítě nebezpečné. Je jasné, že běžný školák si místo minerálky raději koupí sladkou Coca Colu. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra proto školním dětem poskytuje příspěvek na podporu pitného režimu, a to pro takové nápoje, které mají pozitivní vliv na jejich zdraví. Dítě může v rámci tohoto specifického balíčku získat příspěvek až do výše 1 500 Kč za rok.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies