Lumbální punkce

Lumbální punkce je vyšetření, při kterém se z dolní části zad odebírá malý vzorek mozkomíšní tekutiny. Vyšetření pomáhá diagnostikovat různé chorobné nemoci mozku a míchy a je obávaným zákrokem každého pacienta. Jakékoliv obavy jsou však zbytečné.
Muž v bílém plášti a roušce sedící u laboratorního stolu

Mozkomíšní mok – co to je?

Mozkomíšní mok je čirá tekutina, která cirkuluje mezi mozkem a míchou membránami zvané meningy. Tekutina chrání mozek před nárazy a před poškozením životně důležitých orgánů.

Lumbální punkce – účel vyšetření

Lumbální punkce se provádí ke zjištění stavu mozkomíšního moku. Analýza vzorku může odhalit možnou infekci, krvácení nebo chorobu postihující mozek nebo míchu. Odběrem moku je také možno snížit zvýšený tlak v mozkových obalech.

Lumbální punkce – průběh vyšetření

Lumbální punkce obvykle netrvá déle než 30 minut. Probíhá tak, že si lehnete na bok a přitáhnete kolena co nejvíce k bradě. Lékař vydesinfikuje místo, kde má být vpich jehly proveden. Pokud budete chtít, může provést lokální umrtvení. Mezi páteřní obratle vám zavede jehlu, na ní napojí dlouhou trubičku, která měří tlak mozkomíšního moku. Poté vám odebere vzorek mozkomíšního moku. Ten poputuje dále k analýze.

Lumbální punkce – po vyšetření

Po provedení vyšetření budete muset asi 30 minut nehybně ležet na břiše. Poté vás lékař požádá, abyste se položili na záda nebo na bok, nesmíte však zvedat hlavu. Sestra bude kontrolovat místo vpichu, zda nedochází k otoku či úniku mozkomíšní tekutiny. Průběžně budou sledovat, zda můžete hýbat všemi prsty, zda vás nebolí hlava, nebrní tělo nebo nemáte pocit necitlivosti v některé části těla. Poté vás propustí domů. Po návratu domů je třeba, abyste dodržovali zvýšený příjem tekutiny a zůstali v klidu. Dva dny se vyhýbejte fyzické aktivitě.

Lumbální punkce a vaše obavy

Nejčastější obavy z tohoto vyšetření mají pacienti z bolesti a možnosti poškození míchy. Při zavádění jehly však můžete pociťovat nanejvýš tlak nebo krátkou bolest v některé části těla, pokud zavadí jehla o nervové zakončení. Není třeba se bát ani poškození míchy. Jehla se místa, kde mícha končí, vůbec nedotkne.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies