Lupy nemusí být nemocí

Lupy ve vlasech má mnohdy na svědomí onemocnění, které je třeba léčit. Pokud je příčinou našich potíží nevhodná péče o vlasy či narušení pokožky hlavy kosmetickými přípravky, pak stačí použít šampon proti lupům.

Barevné lahvičky

Co jsou vlastně lupy?

Lupy jsou neškodný, i když obtížný jev, který se vyskytuje poměrně často. Jedná se o jeden z mála kosmetických jevů, který trápí muže i ženy stejnou měrou. Obtěžují více méně z hlediska estetického. Odumřelé rohovatějící buňky se ve vlasaté části olupují stejně jako jinde na těle. Při nadměrném olupování rohové vrstvy však dochází k tomu, že vlasy mechanicky brání přirozenému odpadávání těchto částeček. Ty se pak shlukují jako bílé vločky, mísí se s kožním mazem a způsobují vzhledové nepříjemnosti. Výskyt lupů bývá úzce spjat s nadměrnou produkcí mazových žláz.

Důvod vzniku lupů

Teorií výskytu nadměrného mnořství lupů je celá řada, z toho také vychází více léčebných postupů.

Léčebné postupy v odstraňování lupů

  • Nejběžnější přípravky proti lupům pracují na principu obdobném jako enzymatický peeling. Jedná se zpravidla o šampony s obsahem enzymů či jiných složek, které natráví a v průběhu aplikace i odstraní nejsvrchnější buňky v rohové vrstvě pokožky. Pokožka ve vlasaté části hlavy se vyčistí a lupy zmizí.
  • Jiným způsobem terapie lupů jsou například přípravky obsahující protiplísňové složky, ty pomáhají lupovitost snižovat. K takovým složkám patří například enzym lysozym, který navíc regeneruje pokožku i vlasy.

Pro léčbu a prevenci lupů používejte spíše šampony zakoupené v lékárně než ty běžné z drogerií. Obsahují více účinných látek a odstraňování lupů bude značně rychlejší a efektivnější.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies