Lyžařské helmy - nezbytná součást výbavy

Tak jak je povinná cyklistická helma u dětí na kole, tak by neměla být zanedbávaná ani lyžařská helma. Lyžařská helma však musí být vybrána správně. Pojištěnci Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR dokonce mohou čerpat finanční příspěvek.

Muž jedoucí na snowboardu

Budou lyžařské helmy nezbytností?

Nový silniční zákon ukládá povinnost nosit cyklistické helmy do 18 let, což významně zvyšuje bezpečnost dětí. Povinnost nosit lyžařskou helmu nikdo nikomu neukládá. Zodpovědný přístup ke zdraví je tak na každém z nás. Proto děti na svahu v lyžařské helmě jsou především vizitkou svých rodičů, kteří si uvědomují důležitost a nezbytnost helmy. Dospělí lyžaři s lyžařskou helmou jsou pak vzorem pro ostatní. Úrazy hlavy totiž patří k nejnebezpečnějším a mnohdy zanechávají trvalé následky na zdraví.

Lyžařské helmy (nejen) pro bezpečnost

Lyžařské helmy přispívají k bezpečnosti a ochraně před nenadálým pádem a úrazem hlavy. Výrobci se snaží rovněž propagovat význam lyžařských helem a tak se pomalu zařazují do nezbytného lyžařova (i snowboardistova) vybavení. Zdokonaluje se nejen technologie výroby, která zlepšuje bezpečnost, ale také se dostává do popředí moderní design a další vylepšení lahodící oku.

Lyžařské helmy nejsou totéž jako snowboardové helmy

  • Lyžařské helmy mají pevný skelet sahající až k uším, přičemž je možné ho doplnit o chránič brady (integrál), který se připevňuje pomocí šroubů.
  • Snowboardové helmy nemají skelet, který by zasahoval až k uším, ale je ukončen nad ušima. Uši jsou pak překryty odnímatelnými měkkými kryty. Díky tomu jsou snowboardové helmy lehčí a umožňují lépe „vnímat” okolí sluchem.
  • Lyžařské helmy však chrání hlavu z větší části, proto mohou být z bezpečnostního hlediska o něco lepší.

Helmy podle sportovních aktivit

Helmy by měly být vybírány s ohledem na sportovní aktivity, které se v nich vykonávají. Pro snowboardisty a freestylisty se hodí odlehčenější helmy a sjezdaři by měli volit lyžařskou helmu.

Před výběrem lyžařské helmy

Každá lyžařská helma, která je na trhu, by měla splňovat bezpečnostní normu CE-EN 1077, která udává, že helma splnila požadavky evropské směrnice o bezpečnosti. U lyžařské helmy by však nemělo chybět ani značení a návod k používání. Spotřebitel musí být informován nejen o tom, jak s helmou zacházet, ale také jak ji udržovat. Tak by nemělo chybět upozornění, že lyžařská helma se musí po silném nárazu vyměnit a že správně nasazená helma musí chránit čelo. Tedy že nesmí být posunuta příliš do zátylku. Také vždy neznamená, že vyšší cena zaručuje vyšší kvalitu.

Lyžařská helma a příspěvek ZP MV ČR

Lyžařská helma nepatří mezi nejlevnější záležitosti, ale to neznamená, že by se uživatel měl vzdát kvality. Cena lyžařské helmy se odvíjí od konstrukce, materiálu, hmotnosti a značky. To, že lyžařská helma dobře sedí, by mělo nakonec rozhodnout o koupi. 

Jak vybírat lyžařskou helmu

  • Lyžařskou helmu je nutné si vždy osobně vyzkoušet (velikost udávaná v centimetrech je jen orientační).
  • U dětských lyžařských helem se dá většinou vnitřní prostor regulovat.
  • Vybírat můžete lyžařské helmy celoskeletové nebo s větracími otvory. Lyžař se obvykle tolik nepotí, ale určitým kompromisem mohou být zavírací větrací otvory.
  • Lyžařská helma by se měla kupovat zároveň s lyžařskými brýlemi. Je vhodné, aby nechyběly úchyty pro pásek brýlí nejen vzadu, ale také po stranách helmy (brýle pak nekloužou).
  • Vnitřní polstrování může být pevné, nebo vyjímatelné. Hygienické je vnitřní polstrování, které jde vyjmout a vyprat.
  • Lehčí lyžařské helmy tolik nenamáhají krční páteř (což je důležité zejména u dětských modelů).

I s lyžařskou helmou však platí pravidlo, že jízda na lyžích by měla být přizpůsobená okolnostem a vlastním schopnostem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies