Maďarsko – dovolená za babku

Maďarsko, to je země termálních lázní, čardáše a vína. Pozoruhodné je ale i množství památek, kulturního a sportovního vyžití – a to vše za babku! Než vyjedete, zjistěte, co stojí za to vidět a zažít.

Pohled na město Budapešť

Jižní Maďarsko – opěvované Harkány

Chcete-li pojmout svou dovolenou relaxačně, zajeďte si do maďarkých lázní Harkány. Najdete je přibližně sedm hodin jízdy od našich hranic, v jižní části Maďarska. Lázně jsou unikátní zdejší léčebnou vodou s vysokým obsahem síry. Ta urychluje metabolismus i celkové hojení organismus, takže pomáhá v léčbě téměř všech obtíží. Celodenní vstup do lázní vás vyjde na pouhých 150 Kč, levně vás vyjdou i masáže a zdejší jídlo.

Co kromě lázní stojí ještě v jižním Maďarsku za to? Milovníkům památek lze doporučit hrad Siklós nebo historické městečko Pésce, kde to historií a kulturou přímo dýchá. Večer si zde můžete zajít zatančit do některého z místních tanečních barů.

Oblast Balatonu – koupání, zábava i historie

Balaton, to je největší jezero ve střední Evropě a zároveň jedno z nejnavštěvovanějších míst v Maďarsku. Místní se velmi dobře starají o to, aby se zde každý návštěvník rád vracel, takže vás čeká nejen dobré jídlo a široké možnosti ubytování, ale i bohatá sportovní a kulturní zábava. Zvláště v okolních městech můžete každou chvíli narazit na nějaké folklórní slavnosti či divadelní představení pod širým nebem. Vyplatí se navštívit např. městečko Kesthely, hrad Sümeg nebo vinařské středisko Balatonfüred.

Pokud byste chtěli podniknout výlet do vzdálenějších míst od Balatonu, doporučujeme návštěvu nejvýznamnějšího maďarského kláštera – Pannonhalmy, který je zapsát do seznamu památek Světového kulturního dědictví UNESCO. Překrásné je také bývalé královské město Székesfehérvár, lázeňské letovisko Balatonfüred nebo vinařská oblast Badacsona.

Severní Maďarsko – historické město Eger a netradiční termály

Perlou severní části země je jednoznačně historické město Eger. Po nadvládě turků v 16. století bylo město silně ovlivněno tureckou kulturou. Najdete tady proto turecký minaret a spoustu staveb s orientálními prvky.

Eger se kromě kultury chlubí také dvěmi termálními lázněmi – jedny najdete přímo v centru města, druhé nedaleko města. Ty vzdálenější, termální lázně Egerszálok, jsou výjimečné kaskádami jezírek v bílé skále. Pozoruhodné (jeskynní) lázně najdete ale také v Miskolc-Tapolce, nedaleko odtud se nachází také atraktivní krasová oblast Aggteleg. Jste-li milovníci vína, určitě si zajeďte do slavného vinařského města Tokaj.

Západní Maďarsko – romantika na každém rohu

Chcete-li v Maďarsku strávit romantickou dovolenou, zamiřte do její západní části. Uchvátí vás zde historické městečko Sopron se staletými domy i malebnými uličkami, zámek Fertőd, svým stylem nápadně podobný francouzskému Versailles nebo romantické Neziderské jezero, které je zároveň biosferickou rezervací.

Budapešť – Královna Dunaje

Kdo byl v Maďarsku, ale nenavštívil jeho hlavní město, jako by zde ani nebyl. Ne nadarmo se Budapešti říká Královna Dunaje – tyčí se nad touto majestátní řekou stejně jako Praha nad Vltavou. Stejně jako v Praze zde najdete spoustu mostů, malebných uliček, historických budov, kavárniček a muzeií – to všechno ale v mnohem větším měřítku.

Z historických památek rozhodně nezapomeňte navštívit budapešťský parlament, Farský kostel, římskou pevnost, palác šlechtické rodiny Károlyů, Pešťský župní dům, Péterffyho palác, piaristický klášter a kostel anglických panen.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies