Magnetoterapie - léčba magnetickým polem

Magnetoterapie patří mezi jedny z nejstarších forem fyzikální terapie. Jedná se o neinvazivní léčbu, na kterou nevzniká návyk. Už Hippokrates popisoval, jak vyléčit onemocnění kloubů přiložením rudy nazývané magnetovec.
Léčba magnetickým polem

Magnetoterapie – historie

Léčivé účinky magnetu byly známy již před mnoha staletími. Hippokrates léčil onemocnění kloubů, tak že na ně přikládal rudu zvanou magnetovec.


Název magnet byl odvozen od řeckého města Magnézia, ve kterém se léčivá hornina těžila.


Vědecké základy magnetoterapie byly vybudovány v přelomu 19. a 20 století ve spojení s rozvojem fyziky, chemie a elektrofyziologie.

Magnetoterapie – princip

Princip magnetoterapie je v působení umělého magnetického pole na lidský organismus. Jde tedy o fyzikální terapii, při niž je generováno velkoplošně pulzující magnetické pole o nízké frekvenci. Působením magnetického pole dochází k ovlivňování tkání lidského těla, což vede k potlačení, často i úplnému odstranění některých zdravotních potíží.

Magnetoterapie – použití

Magnetoterapie se úspěšně používá skoro ve všech oborech medicíny jako důležité součásti komplexní terapie. Odporné poradenství lékařů zabývajících se magnetoterapií může být pro mnoho lidí trpícími potížemi v oblasti onemocnění pohybového ústrojí (svalů, kloubů), kůže, nervových onemocnění a dalších neocenitelnou pomocí.


V USA a Japonsku mají pacienti možnost konzultace s profesionály magnetoterapie, kteří jim navrhují léčbu včetně potravinových doplňků, akupunktury, tělesných cvičení, laserové terapie apod.

Magnetoterapie – užití v lékařství

Z lékařského hlediska je používání magnetoterapie hodně rozsáhlé v důsledku jejího širokého působení na orgasmus člověka. Používá se, a to s úspěchem, v revmatologii, ortopedii, rehabilitaci, balneologii, sportovní medicíně, neurologii, dermatologii a v mnoha dalších lékařských oborech.

Magnetoterapie – účinky magnetického pole

Účinky magnetického pole používaného v magnetoterapii lze shrnout do šesti léčebných skupin a efektů.

  • Analgetický (protibolestivý)
  • Vasodilatační (rozšiřující krevní cévy)
  • Myorelaxační (uvolňující křeče svalů)
  • Protiedémový (protiotokový)
  • Protizánětlivý, regenerační, hojivý
  • Detoxikační a urychlující látkovou výměnu

Magnetoterapie – magnetoterapeutické pomůcky

Pomůcky určené na magnetoterapii obsahují speciální medicínské magnety, které jsou součástí kloubních bandáží, podložek a polštářků.

Magnetoterapeutické bandáže kloubů

Používají se při artróze, revmatismu, ke zmírnění bolesti, zánětu kloubů, otoků kloubů a svalů.

Magnetoterapeutické podložky a polštářky

Podporují klidný spánek, celkovou regeneraci organismu a stabilitu imunitního systému. Tak výrazným způsobem přispívají ke zlepšení celkového zdravotního stavu.

Magnetoterapeutické vložky do bot

Jsou vhodné hlavně pro diabetiky a lidi, kteří trpí špatným prokrvením dolních končetin a bolestmi nohou.

Magnetoterapeutické náramky

Jsou určeny ke stabilizaci krevního tlaku. Příznivě ovlivňují krevní oběh a zvyšují okysličení krve. V posledních několika letech se k jejich výrobě používá také hematit.

Magnetoterapeutické náhrdelníky

Uvolňují napětí svalstva šíje a výrazně podporují imunitní systém. U astmatiků se používá ke zmírnění intenzity a prodloužení intervalů mezi jednotlivými astmatickými záchvaty.

Bodové magnety

Ve většině případech se používají současně s akupunkturou k zesílení účinků této metody.

Magnetoterapie – na co dát pozor

Pomůcky určené k magnetoterapii nesmí používat osoby se zavedeným kardiostimulátorem. Také těhotným ženám není jejich používání doporučováno.

Magnetoterapie – na závěr

Magnetoterapie má statisticky ze všech léčebných metod nejvyšší míru úspěšnosti a nejmenší rizika i nákladnost. Ale i přesto je metodou poslední volby. Ve většině případech se používá až tehdy, když už všechny tradiční léčebné metody naprosto selhaly.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.8 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies