Majoránka zahradní

Majoránka zahradní (Majorana hortensis) byla považována už starými Řeky, Římany a Egypťany za léčivou rostlinu. v dnešní době se majoránka používá převážně v kuchyni jako koření.

Rostlina zvaná majoránka zahradní

Majoránka zahradní - Majorana hortensis

Majoránka zahradní ( Majorana hortensis ) byla považována už starými Řeky, Římany a Egypťany za léčivou rostlinu. Z majoránky se také připravoval nápoj lásky. V dnešní době se majoránka používá v kuchyni jako koření.

Sběr majoránky zahradní

Nať s majoránky sbíráme těsně před rozkvětem (červenec – srpen). Poté sušíme ve stínu. Při umělém sušení nemá teplota překročit 40 °C.

Účinné látky majoránky zahradní

Majoránka obsahuje třísloviny, hořčiny a silici.

Použití majoránky zahradní

Majoránka je mírné sedativum a diuretikum, používá se při nervové slabosti, nachlazení, při špatném trávení, nadýmání, průjmu a střevní kolice. Urychluje trávení tím, že zvyšuje sekreci žaludeční šťávy, uklidňuje zažívaní, podporuje tvorbu žluči. Ve formě mastí majoránku používáme na špatně se hojící rány.

Majoránkový čaj

2 lžičky suché drcené natě přelijeme ¼ l vroucí vody a necháme 15 minut stát. Pijeme 1 šálek denně proti nadýmání, žaludečním křečím, pro uklidnění, při migréně a bolestech hlavy.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies