Maliník obecný - voňavé pokušení

Maliník obecný (Rubus idaeus), je známý ovocný keřík, který pěstujeme na svých zahrádkách pro jeho velice chutné plody - maliny. Také listy maliníku se mohou použít. Listy mají velký význam v lidovém léčitelství.

Zralá malina

Maliník obecný – Rubus idaeus

Maliník obecný je známý ovocný keřík, který zná snad každý z nás. Jeho plody jsou velice chutné a mají všestranné využití (zavařování, mražení, ovocné štávy .. atd.). Listy maliníku se používají v lidovém léčitelství. Díky archeologickým nálezům víme, že maliny sbírali lidé již v neolitu. Ve starověkém Řecku a Římě se používala malinová šťáva při trávicích obtížích. Z plodů se vyrábí sirupy a další nealkoholické nápoje například Kofola.

Lidové názvy maliníku

Maliníku obecnému se také říká malinčí, červená malina, malena, malene, malenka, maliní.

Sběr a sušení

Listy maliníku bez řapíku sbíráme v době květu (květen). Listy se suší v menších vrstvách na slunci nebo při umělé teplotě do 40°C.

Účinné látky

Listy maliníku obecného obsahují třísloviny (až 10 % gallotaninů), organické kyseliny, flavony a minerální látky. Plody maliníku obsahují do 2 % organických kyselin, provitamin A, vitaminy komplexu B, sacharidy, antokyanový glykosid kyanidin, pektin, sliz, gumu, vitamín C, silice, alkoholy a další látky..

Použití maliníku obecného

Charakteristickým znakem pro list je jeho močopudný účinek. Také pomáhá při problémech se zažívacím ústrojím, s vylučováním trávících šťáv, při kašli a bronchitidě. Plod je pro svůj obsah vitamínu A přírodním prostředkem proti očním obtížím. Vitamín C posiluje obranyschopnost těla a spolu s rutinem zpevňuje cévy a pomáhá při krvácení, např. krvácení z nosu nebo dásní. Stejně jako list mírní obtíže ledvin a močového měchýře. Je přírodním prostředkem pro zdravou kůži a vlasy.

Malinový čaj

1 lžíce sušených listů maliníku zalijeme 250 mililitry vroucí vody. Necháme vyluhovat a poté pijeme 2x až 3x denně.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies