Máme nové miminko - a co já?

"Budeš mít nového bratříčka či sestřičku." Tato věta většinou u prvního potomka vyvolá radost a nedočkavost. Pouze ale do chvíle, než se nový přírůstek vrátí s maminkou z porodnice a prvorozence zvyklého na veškerou pozornost, neúmyslně odstrčí na pomyslné druhé místo. Jak vysvětlit našim dětem, že nové miminko potřebuje větší péči, než jejich šikovnější starší sourozenec?

Nahé miminko na posteli s maminkou

Nejdůležitější je příprava...

S přípravou můžete začít již během těhotenství, které se tak stane záležitostí celé rodiny. Vypomohou vám knížky o mateřství, kde můžete společně s vaši drahou polovičkou a ratolestí sledovat, jak se miminko vyvíjí a roste. Rovněž neopomíjejte zaznamenávání a sledování prvních pohybů miminka v bříšku. Vaše první dítě by mělo být, co nejvíce informováno a plně zapojeno do všech situací, jenž vám vaše těhotenství přinese. Z každého vašeho jednání by ale mělo být zcela zřejmé, že na lásce k prvorozenému se nic nemění a měnit nebude.

Věkový rozdíl – podstata problému

Nejintenzivněji změnu vnímá prvorozené dítě, pokud je mezi ním a novým sourozencem větší věkový rozdíl. V takových případech se velmi často stává, že po příchodu z porodnice nečeká na novopečenou vícenásobnou matku jedno, ale hned dvě miminka, z nichž to větší mívá obvykle více sil prosazovat svou, navíc tak dokáže činit s neobvyklou vytrvalostí. K typickým projevům tzv. regrese patří především počůrávání, neustálé kňourání bez příčiny, vyžadování kojení dlouho po odstavení a další způsoby.

Pro rodiče to bývá velice vyčerpávající, avšak naštěstí pouze přechodné. Musíte svému staršímu dítěti věnovat více pozornosti, tím se rychleji ujistí, že je stále milované, uklidní se a přestane si vynucovat nadměrnou pozornost. Obecně platí, že sesazení z jedináčkovského trůnu nesou nejhůře děti od dvou do sedmi let a také benjamínci, kteří si dlouho užívali slasti provázející pozici nejmladšího dítěte a najednou o ně přišli.

Při návratu z porodnice bychom měli vyjádřit radost ze setkání se starším dítětem a vyjádřit radost s příchodem miminka, ovšem neměli bychom kolem toho dělat příliš velké dusno, ani žádné opičky. Už jen neustálé dotazy sousedek, babiček, maminek, jsou pro děti velice namáhavé, obtěžující a trapné.

Nejčastější chyby rodičů

Ano, za špatné vztahy mezi sourozenci mohou velmi často právě rodiče. Například upřednostňováním „důležitějších“ či „lepších“, „chytřejších“, „zodpovědnějších“, atd… U rodičů je oblíbená také následující věta: „Ty už jsi velký, tak to musíš pochopit!“, což je dle psychologů obrovská chyba. Co by mělo pochopit? Nespravedlnost? Starší dítě není vychovatel, nesmí suplovat roli rodičů. Má většinou více povinností, a proto by měl mít také více práv – chodit později spát, jít s rodičem do kina nebo dostávat větší kapesné…

Pryč se žárlivostí!

I když je žárlivost zákeřná věc, kterou často trpí i některý z rodičů, je takzvaně v krvi. I to je však pochybením rodičů. Věta „Oba vychováme stejně“, není nikdy pravdivá. Možná jsou jiné vnější podmínky, ale výchova není a nesmí být stejná. Každé dítě je osobnost s jinou mentalitou, temperamentem, potřebami, zájmy… a to vyžaduje zcela jiný přístup. Základem předcházení potíží při výchově v rodině je upřímný zájem rodičů o dítě. Pokud rodina žije harmonicky, konflikty řeší v klidu, není nepřátelská k okolnímu světu, děti to odkoukají, a stane se pro ně standardním způsobem komunikace, která mu v reálném životě způsobí mnoho strastí i problémů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies