Mami, já tam chodit nebudu!

Setkáváte se s touto větou pokaždé, když dítě vedete do zajmového kroužku? A to i přes to, že mu ona konkrétní činnost jde pěkně od ruky? Nelámejte to přes koleno!!! Pokud dítě kroužek nebaví a raději bude doma, nenuťte je. Zkuste uzavřít jakýsi kompromis, ať si v rámci možností vybere kroužek, který chce.

Děti hrající na klavír

fr2day.comVzájemná dohoda

Samozřejmě je pro děti smysluplná činnost velice důležitá, ale nesmí se to přehánět. Kroužek by je měl bavit a naplňovat. V žádném případě by dítě nemělo chodit do kroužku s tím, že to tam nesnáší. Zajmových aktivit je dnes tolik, že se mateřské i základní školy doslova předbíhají v tom, která z nich nabídne dětem i rodičům kroužků více. Jenže všechno není pro vaše dítě to pravé. Rodiče často volí kroužek pro dítě podle toho, co se líbí jim. Tohle je špatně. Na výběru se vždy zkuste s dítětem domluvit.

Méně je někdy více

Vy jste možná ambiciózní rodič, ale dítě na to má ještě času dost. Rodiče někdy domluví dětem tolik zájmových aktivit, že je to na ně jednoduše moc. Pak se kroužek docela mine účinkem. V takových případech se dítě naučí mnohem méně, než si nároční rodiče představují. Dítě má stejné právo jako dospělí trávit část volného času podle sebe. V případě, že dáte dítěti při volbě zájmových aktivit volnou ruku, možná budete příjemně překvapeni. Nezahánějte děti do kouta tím, že budete vystupovat příliš autoritativně a potlačovat jejich osobnost. Už od útlého věku můžete brát svou ratolest na nejrůznější koncerty, do loukového divadle, můžete doma malovat, zpívat nebo si zajít zabruslit. Tak mu nejlépe přirozeně pomůžete vybrat si to pravé.

Sámo si vybralo a přesto nechceinfobarrel.com

Tato situace může klidně nastat. Dítě si samo vybralo kroužek, ale po čase si dupne s tím, že už tam chodit nebude, protože je to nuda. Malé děti ještě nechápou, že když chtějí něco umět, je třeba tomu také něco objetovat. Proto o tomto mluvte. Zeptejte se v klidu proč do kroužku nechce chodit, proč ho to přestalo bavit, zda se mu tam někdo posmívá nebo mu to nejde podle představ. Hledejte důvody spolu s dítětem. Možná na nic nepříjdete a za vše může problém s koncentrací. Malé děti se totiž nevydrží dlouho soustředit na jednu činnost a nebo jim nevyhovuje cizí prostředí. V takovém případě zkuste opatrně dítko přesvědčit, aby to ještě nějaký čas vydrželo a pokud se to nezlepší, vymyslíte změnu. Nabízí se ještě jedno řešení. Ať tedy dítě do kroužku nechodí, ale doma omezte čas strávený u televize a počítače, možná po čase příjde dítě s tím, že by zase rádo někam chodilo.

Talent není nejdůležitější

Někteří rodiče mají pocit, že děti mají navštěvovat jen takové zájmy, které se snoubí s jejich talentem. Co když holčička chce raději chodit tančit s kamarádkou, než sedět v keramické dílně, i když je moc šikovná. Netrvejte na tom, že je třeba dělat to, co jde dítěti samo. Podpořte zájem dětí i přes chybějící talent, dítě na to časem samo příjde.

Nesrovnávejte vaše děti s cizími

Kamarádčiny děti toho zvládají během týdne daleko více, než vaše děti No a co Takto děti nelze soudit, každé má své osobní tempo a vžádném případě se to nesmí přehánět. Tohle tempo musí rodič respektovat, jinak se to může škaradě projevit na zdraví dítěte. Dítě hlavně nekritizujte, zbytečnou kritikou můžete dítěti kroužek zprotivit. Raději dokola chvalte a chvalte, tak zájem dítěte ještě podpoříte.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies