Maminkou i po čtyřicítce

Role žen se pozměnila. Prioritou současných žen se stává úspěch a kariéra. Děti a založení rodiny se odsouvá na později a matkami se stávají čím dál starší ženy. Jak moc je rizikové mateřství po čtyřicítce?

Holčička hladící ženě těhotenské bříško

Plodnost maminek po čtyřicítce

Plodnost žen po čtyřicítce výrazně klesá, bez hormonální terapie je pravděpodobnost otěhotnění ženy ve věku nad čtyřicet let přibližně jen 10%. Ale jsou známy i případy, kdy rodička přivedla na svět zdravé dítě po padesátce. Rekordmankou je jistá žena z Anglie, která v 59 letech porodila zdravá dvojčata. Případů, kdy ženy otěhotní po čtyřicítce se množí a souvisí nejen s pohledem žen na kariéru a úspěch v životě, ale také s posunutím začátku období klimateria v průměru o pět let, zlepšením kvality zdravotní péče a vyšší životní úrovní.

 

Hrozí miminku vrozené vady?

S přibývajícím věkem stoupá i riziko vrozených vad (zejména Dawnova syndromu) a spontánního potratu.
Lékaři upozorňují na rizika případného genového poškození i každou těhotnou ženu nad 35 let.

 

 

Rizikové těhotenství u zralejších matek

Rizikové těhotenství nezávisí pouze na věku, ale i na celkovém zdravotním stavu. Zralá žena na sebe dává víc pozor a ve srovnání s mladšími rodičkami trpí méně nevolností, vysokým krevním tlakem a jinými nepříjemnými průvodními znaky těhotenství.
Nevýhodou je, že pro slabší stahy dělohy rodí čtyřicátnice o něco déle než mladší ženy (porodní cesty nejsou tolik elastické, mnohdy volí lékař císařský řez).
Rozhodnutí přivést na svět dítě po čtyřicítce by měla předcházet komplexní zdravotní prohlídka a po schválení tohoto kroku lékařem je třeba vyloučit veškeré rizikové faktory.
Měla byste jako budoucí maminka omezit nadměrné množství tuků, masa a sladkostí, kouření, alkohol a vyhýbat se stresu.

 

 

Novorozenci zralých maminek

Po porodu ve zralém věku se maminka musí více šetřit, protože regenerace tkání je pomalejší než u mladých žen. Novorozenci bývají sice o něco menší a slabší, ale kromě malých výjimek bývají stejně zdraví jako ostatní děti.

 

 

Vitamíny pro maminky

 

Vitamist Spray Children´s Multiple - multivitamíny pro děti

Multivitamín pro děti ve věku 4 - 12 let. Vaše děti dostanou správné množství vitamínů A, C, D, E, B 6, a B12, tiaminu, niacinu, kyseliny listové a pantotenové. Produkt preventivně působí proti mnohým onemocněním, posiluje imunitní systém, pomáhá zdravému růstu organizmu, zlepšuje koncentraci a paměť dětí a zabezpečuje optimální činnost základních funkcí organizmu.

Vitamist Spray Folacin

Obsahuje vitamín B9 (kyselina listová), který pomáhá regulovat vývoj nervových buněk embrya a plodu, a je nezbytný pro jeho normální růst a vývoj.

Vitamist Spray Prenatal

Kombinace přírodních vitamínů pro těhotné a kojící ženy, ale zároveň také pro ženy, které těhotenství plánují.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies