Mamutí stromy v Americe

Není strom, jako strom. Jen těžko si v našich podmínkách někdo dokáže představit strom vysoký 80 metrů. Co teprve celý les… Chcete vědět víc? Přečtěte si náš dnešní článek.

Muž hledící na obrovské kmeny stromů

Národní park Seqoia leží na sever od Los Angeles

Spojené státy se mohou pochlubit řadou nádherných národních parků, kde si každý přijde na své. Mamutí stromy v národním parku Seqoia zcela jistě ohromí každého.

Tento národní park se nachází severně od města filmu, Los Angeles. Vznikl již koncem 19. století a jeho rozloha činí cca 350 kilometrů čtverečních.

Jsou staré tisíce let

Stromy, které se zde nacházejí, jsou staré 2 500 až 3 000 let a vysoké přes 80 metrů. Obvod kmene těchto gigantických sekvojí běžně dosahuje 30-ti metrů.

Zajímavostí je, že stromy neumírají stářím. Pokud sekvoje spadne, je to tím, že kořeny nevydržely nápor tak obrovské hmotnosti. Další příčinou mizení stromů, které tady byly dříve než lidé, je právě lidský faktor.

Obří sekvoje a stezka Congress Trail

Mamutí stromy byly poprvé spatřeny zhruba v polovině 19. století a lidé je začali bezhlavě kácet a vyrábět z nich nábytek apod. Jen díky zřízení národního parku se stromy dochovaly dodnes.

Lesem plným neuvěřitelných stromů vede stezka zvaná Congress Trail. Její projití trvá přibližně 2 hodiny. Národní park Seqoia je však otevřen pouze od června do září. V zimních měsících si na cestu plnou dobrodružství musíte nechat zajít chuť.

Tunel skrz strom

Největším stromům se často přiřazují neobvyklá jména, např. Obří Grizzly. Ten se nachází v nedalekém Yosemitském národním parku. Poblíž naleznete také pokácený strom. Od ostatních se odlišuje tím, že je skrz jeho kmen vyvrtán tunel. Je tak velký, že jím v minulosti projížděl i poštovní vůz…

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies