Mandaly

Záhadné mandaly. Co jsou, kdo je vytváří, jak vypadají, jak je poznáme? Vytvářením mandaly získáváme obraz o nás samých, o našem nitru. Mandaly nám mohou přinášet také energii a sloužit jako pomůcka při meditaci.

Lidé skloněni nad mandaly

Mandaly

Mandaly a jejich umění nám ukazuje především to, co se odehrává uvnitř nás samých – v našem srdci, duši. Pomáhají nám pochopit význam a důležitost našich prožitků.

 

Co je to Mandala

Slovo "mandala" pochází ze sanskrtu a znamená "kruh - střed". Motiv kruhu je všudypřítomný. Mandalami jsou např. letokruhy na dřevě, soustředěné kruhy na vodě vytváří mandalu, buňky živých organismů mají kruhovou formu.. Dalo by se tak pokračovat do nekonečna. Symbolický význam kruhu vyplývá už z jeho geometrické podstaty dokonale pravidelného tvaru, organizovaného kolem pevného bodu. Kruh nemá počátek ani konec, proto jako takový představuje např. nekonečno a věčnost. Mandala je proto stejně stará jako vesmír sám.

 

 

Mandala a její formy

V různých formách můžeme mandalu najít zřejmě ve všech kulturách po celém světě. Mandala se v rámci lidské historie nejzřetelněji zapsala do tibetské tradice. Klasická buddhistická mandala sestává ze soustředných kruhů, čtverců a dalších symbolů. Představuje obraz světa, lidské nitro, ale také cestu jak dosáhnout životní harmonii. V Indii se mandala podle buddhistického učení sestavuje ze zrnek barevného písku. Milióny zrnek písků jsou po dobu několika dnů i týdnů trpělivě kladeny na své místo, na plochou desku. Po dokončení, pro symboliku pomíjivosti veškeré existence, jsou zrnka smeteny a vysypány do proudu blízké řeky, odkud roznese voda uzdravující energii do všech koutů světa. Vytváření písečného obrazu má očišťující a uzdravující efekt. V evropské tradici nalezneme mandaly např. v řadě gotických katedrál v podobě gotických růžicových oken nebo půdorysu kruhového labyrintu v dlažbě, jenž je metaforou cesty k Bohu.

 

 

Proč vytvářet mandalu?

Vytváření mandaly je především nástrojem osobního poznání. Dává nám odpověď na to, co se v nás odehrává a jak docílit harmonie a vyváženosti ducha i těla. Mandala s sebou nese řadu symbolických významů. Ať už se týká samotné kresby, způsobu vytváření, geometrických obrazů, velikosti, barev.

 

 

Jak vytvořit mandalu?

Je mnoho způsobů, jak mandalu vytvořit. Jako základ si můžeme nakreslit jemnou čarou kružnici na list papíru. Výplň kružnice už děláme intuitivně – necháme si vést ruku, nebo ji vyplníme konkrétním obrazem. Obraz může pocházet z našich snů, z denního života, nebo se může jednat o nějaký přírodní tvar, který nás fascinuje. Náš nervový systém se tak odráží v pohybech, které jsme potřebovali k namalování. Náš stav myšlení odpovídá formám a strukturám, které jsou zachyceny v kružnici. Pocity jsou odraženy ve zvolených barvách. Dokončená mandala nám přináší ucelený otisk toho, co se v nás odehrávalo v daný okamžik. Mandaly byly vždy pomůckou při cvičení představivosti a měly udržovat člověka v harmonii. Podle švýcarského psychiatra C. G. Junga osobní mandala slouží jako obraz našeho nitra. Někteří lidé se zabývají vytvářením mandal a jsou ochotni vytvořit mandalu konkrétnímu člověku přímo „na míru“. Tyto mandaly pak samy o sobě mají přinášet lidem energii a sloužit jako pomůcka při meditaci.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies