Maniodeprese - smích a pláč v jednom pytlíku

Každý z nás prožívá chvíle radosti a jindy je "na dně". U lidí s maniodepresivní nemocí jsou však tyto výkyvy přehnané - pocit euforie se během zlomku sekundy zhoupne v hlubokou depresi.
Muž s úsměvem

Příznaky maniodeprese

Přílišná důvěra, mnohomluvnost, výstřednost, hyperaktivita a nesmírná čilost i při krátkém nebo vůbec žádném spánku, to jsou hlavní příznaky mánie. Lidé takto nemocní dělají velkolepé plány, do všeho zasahují a je mnohdy obtížné s nimi vyjít. Ve stadiu deprese se uzavírají do sebe, ztrácí sebedůvěru, neustále si něco vyčítají. Běžné jsou i myšlenky na sebevraždu. Přechod z mánie do deprese je může být náhlý nebo postupný, ale vždy je nepředvídatelný. Někdy upadají nemocní jen do jednoho extrému. Příznaky maniodeprese jsou někdy podobné příznakům schizofrenie.

Léčba maniodeprese

Klasické lékařství

Odborný lékař pacientovi většinou doporučí antidepresiva a pravidelné návštěvy psychologa. Poradenství může pomoci nejen postiženému, ale i jeho rodině, která se seznámí, jak se k dotyčnému chovat.

Tak trochu jiná medicína

Biochemické tkáňové soli
Fosforečnan draselný údajně pomáhá zvládat stres, který může provázet manidepresivní stavy.

Naturopatie

Naturopatikové doporučují omezit alkohol, kávu, silný čaj a cuk a zvýšit příjem bílkovin z potravin v přírodním stavu. Úplně vynechat by se měly potravinářské přísady. Cílem tohoto přístupu je zajistit centrální nervové soustavě větší množství energie.

Aromaterapie
Prudké emoce údajně pomáhá vyrovnávat vdechování směsi tymiánového a šalvějového oleje
. Totu směsí si může postižený potřít hřbet ruky nebo ji nakapat na ubrousek. Vhodný je také olej bazalkový a ze santalového dřeva.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies