Marihuana – tabu nebo skutečný lék?

Že konopí léčí, je známo tisíce let. Psychotropní účinky této byliny ale zákonodárcům brání dovolit lidem užívat konopí zcela volně. Opravdu je ale marihuana tolik nebezpečná?

Ruka držící list marihuany

Konopí – české tabu

Pěstování léčebného konopí, tedy konopí obsahující THC – látku s psychotropními účinky – je u nás zakázáno. Na trhu jsou sice mnohé konopné výrobky k dostání, jedná se ale o produkty obsahující výtažky z konopí technického, kde je obsah léčivého THC velmi malý. Lidem se zdravotními potíži, kterým konopí pomáhá bolesti či projevy nemoci mírnit, jsou tak mnohdy nuceni pěstovat „pravou“ marihuanu tajně. Pěstování více než pěti rostlinek je již důvodem k trestnímu stíhání, a tak se stále více objevují případy zoufalých nemocných, kteří na jedné straně konečně objevili lék, který jim skutečně pomáhá, ale na straně druhé nad nimi visí hrozba vězení.

Marihuana - základní informace

Pěstování marihuany - trest za zdraví

Míra nebezpečnosti marihuany je diskutabilní. Podle některých vědců je konopí přibližně stejně nebezpečné jako alkohol – přesto zatímco jsou lihoviny volně přístupné každému plnoletému občanovi a hrozba závislosti, nemoci jater a mnoha dalších onemocnění je nezanedbatelná, nad marihuanou stále visí temný mrak. V některých zemích jsou přitom produkty z marihuany běžně k dostání na lékařský předpis – pomáhají zejména těžce nemocným s Alzheimerovou chorobou, Parkinsonem nebo roztroušenou sklerózou. Masti z konopí si zase nemohou vynachválit ekzemici a lupénkáři. Samozřejmě ale platí, že jakmile se lék neužívá, ale zneužívá, léčebné účinky přehluší účinky negativní.

Drogy - dělení drog

Jamajka - konopný ráj

Co všechno léčí konopí

Konopí má celou řadu léčebných účinků. Nejrůznějšími testy a výzkumy bylo prokázáno, že:

  • Konopí má silné antibakteriální účinky, pomáhá i při léčbě stafylokoka nebo malárie.
  • Konopí pomáhá při osteoporóze.
  • Konopí pomáhá při poranění míchy.
  • Konopí pomáhá při ženských obtížích (menstruační bolesti, ranní nevolnosti u těhotných žen). Výzkumy prováděné na konopí užívajících jamajských žen přitom prokázalo, že nemá žádný negativní vliv na plod.
  • Konopí pomáhá při onemocnění střev nejrůznějšího druhu (Crohnova choroba, záněty střev).
  • Konopí zabíjí rakovinotvorné buňky.
  • Konopí pomáhá při nejrůznějších onemocněních kůže (dermatitida, ekzémy, lupénka).
  • Konopí zmírňuje průběh Roztroušené sklerózy, Alzheimerovy choroby, Parkinsonovy choroby.
  • Konopí pomáhá při HIV – pro pacienta s HIV je nebezpečné jakékoliv, i banální onemocnění jako je např. chřipka – konopí jej chrání právě před těmito viry a bakteriemi a prodlužuje tak život HIV pozitivního.
  • Konopí má dobrý vliv na hladinu cukru v krvi a pomáhá tedy i při cukrovce
  • Dříve byla všeobecně zažitá představa, že konopí ničí mozkové buňky, nově ale výzkumy prokazují pravý opak - růst nových mozkových buněk naopak konopí podporuje.
  • Další léčivé účinky konopí jsou předmětem výzkumů a studií.

Způsoby užívání konopí aneb kouření trávy NE!

Ne zrovna vhodným způsobem aplikace je kouření - přepalováním sušiny vznikají škodlivé látky ne zrovna prospěšné pro naše plíce. Vhodnější je užívání ve formě čajů či prášku, který lze přidávat do jídla. Pro vnější užití se přidává také do mastí, gelů, šampónů apod.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies