Maroko – země kontrastů

Maroko je zemí kontrastů – starodávná královská města střídají moderní centra, tiché ulice kontrastují s pouličními reji, pouštní pláně s vodopády, pustiny s cedrovými lesy. Toužíte-li podlehnout kouzlu Orientu, Maroko na vás čeká..

Rabat hlavní město Maroka

Maroko - základní údaje

Maroko leží v severozápadním cípu Afriky a od španělského pobřeží jej dělí Gibraltarský průliv. Západní pobřeží Maroka je omýváno vodami Atlantickým oceánu, sever lemuje Středozemní moře. Hlavním městem je Rabat. V Maroku neboli marockém království vládne král Mohammed VI.

 

Podivuhodná marocká kultura

Maroko je původně francouzská kolonie. Dnes se zde mísí africká, arabská i evropská kultura. Hlavním náboženstvím je islám. Úředním jazykem je arabština, ale domluvíte se zde i francouzsky nebo anglicky.

 

 

Historie Maroka ve zkratce

První osídlení proběhlo už v době neolitu, 8. tisíciletí př. n. l. Kolem 2. tisíciletí př. n. l. zde přišly první berberské kmeny. V roce 42 byla na území dnešního Maroka zřízena římská provincie, Vandalové a Vizigóti si ji ale zcela podrobili. Několik let Maroku vládla Francie a až v roce 1956 byla sultánem Mohammedem vyhlášena nezávislost Maroka.

 

 

Přírodní a klimatické podmínky

Zatímco na pobřeží Maroka vládne příjemné středomořské subtropické klima, vnitrozemí dosahuje tropických teplot. Velkou část Maroka zabírá poušť Sahara, dominující je ale také pohoří Atlas a Rif. Nejvyšší bod země je Jebel (džabal) Tubkal, 4 165 m n. m. 20% plochy země zabírají lesy, 45% pastviny. Lidé se zde živí zejména zemědělstvím a chovem zvířat.

 

 

Proč na dovolenou v Maroku?

Maroko se v posledních letech stává čím dál oblíbenějším místem zahraničních turistů. Milovníci Orientu si zde přijdou na své. Krásná příroda, nesčetné pozůstatky starobylé kultury, levné ubytování, jednoduchá doprava a příjemní lidé zde lákají cestovatele, dobrodruhy i lenochy toužící jen po odpočinku. Vynikající je také marocká kuchyně.

 

 

 

Maroko aneb co musíte vidět

Při návštěvě Maroka se zaměřte hlavně na stará města, trhy, mešity, berberské pevnosti. Nenechte si ujít noční rej v Marrákeši, navštivte vodopády Ouzoud a Gibraltar, monumentální skálu střežící Středozemní moře. Pokud jste milovníci golfu, vyhledejte některé z mnohých golfových hřišť. Taxi je levné, takže můžete klidně projet největší památky autem. Toužíte-li poznat záhadná a méně komerční místa, najměte si za bakšiš domorodce.

Nejatraktivnější místa Maroka

  • Rabat - hlavní město Maroka s četnými památkami (pevnost Kasbah des Oudaias, minaret Tour Hassan, mauzoleum Mohammeda V., starověké město Salé na druhém břehu řeky Bou Regreg a další).
  • Marrakéš – živé město s nočními reji na náměstí Djeema el-Fna.
  • Meknés – jedno ze čtyř královských měst s nádherným náměstím (Place Hedim), muzeem, největší a nejkrásnější branou města v Maroku (Bab Mansour).
  • Fés – jedno z nejzachovalejších muslimských měst s překrásnou mešitou a pozoruhodně úzkými uličkami.
  • Volubilis – ruiny, pozůstatky římské kultury.
  • Casablanca – největší město Maroka s největší moderní mešitou světa.
  • Immouzer – skalní zlomy, až 700 let staré stromy s 25 metrovými kořeny. Větve těchto stromů jsou tak mohutné, že se na nich pasou kozy.
  • Essaouira – modrobílé město, které objevil Vasco da Gamma. Pouliční prodej, ukázky řemeslné práce, děla proti pirátům.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies