Masožravé rostliny a jejich druhy

Masožravé rostliny jsou zajímavé především díky jejich převrácenému vztahu k živočichům. Nejsou potravou živočichů, jako tomu je u jiných rostlin, ale naopak vstřebávají živiny z polapeného hmyzu.
Masožravá květina zvaná Špirlice

Masožravé rostliny a jejich druhy

Rosnatka (Drosera)

Druh masožravých rostlin nazývaných rosnatky je velice členitý. Existuje jich asi 150 druhů. Jejich společným znakem jsou lapající orgány, které se nacházejí na různě velkých a tvarovaných listech pokrytých tzv. tentakulemi. Tentakule obsahují lepivé kapičky, na které je nalákán hmyz.


Výskyt: všechny kontinenty kromě Antarktidy a nejsevernějších oblastí za polárním kruhem.

Láčkovice australská (Cephalotus follicularis)

Láčkovice je pozemní a vlhkomilná masožravá rostlina s pastmi na jejichž víčku se objevují tzv. fenestrace. Jejich úkolem je přilákat do nitra pasti hmyz. Uvnitř je tekutina, která obsahuje trávící enzymy. Když hmyz do pasti spadne, není možné, aby unikl.


Výskyt: úzký pás dlouhá 400 km mezi městy Yallingup, Cape Tiché a Augusta v Západní Austrálii.

Darlingtonie (Darlingtonia)

Darlingtonie je jediným zástupcem masožravých rostlin tohoto druhu. Dorůstá výšky až 90 centimetrů. Vzhled této masožravé rostliny připomíná vztyčenou hlavu kobry. Úkolem rostliny je vzbudit u hmyzu dojem, že uvnitř pasti je volný prostor a tak hmyz bez obav vleze dovnitř.


Výskyt: USA ve 160 km dlouhém pásu, který se táhne od města Rosenburg k městu Santa Rosa.

Láčkovka (Nepenthes)

Láčkovky jsou velmi rozšířeným druhem masožravých rostlin. V přírodě dorůstají výšky až neuvěřitelných 20 metrů a u starších jedinců lodyhy dřevnatí. Past této liánovité rostliny se skládá z listu, ze kterého vede úponka a nasedá na láčku. V láčce je trávící tekutina rozkládající ulovenou kořist.


Výskyt: tropické a deštné lesy

Mucholapka (Dionaea)

Mucholapka je jediným zástupcem masožravých rostlin tohoto druhu. Vyznačuje se tím, jak rychle dokáže polapit svou kořist (0,5 – 2 sekundy). Tento rychlí pohyb mucholapka vykonává 2 čepelemi, které při sklapnutí vytvoří klec, z niž je pro hmyz nemožné se dostat ven.


Výskyt: USA ve státě Jižní Karolína

Heliamfora (Heliamphora)

Tyto masožravé rostliny představují nevelký druh. Heliamfory dosahují výšky 8 až 50 centimetrů. Jejich pasti jsou tvořeny kapičkami nektaru na vábení kořisti.


Výskyt: náhorní plošiny, kde je častý výskyt dešťových srážek

Tučnice (Pinguicula)

Masožravé rostliny zvané tučnice chytají hmyz na velké placaté a lepkavé listy. Ty mají různé tvary, barvy i velikosti.


Výskyt: různé nadmořské výšky a zeměpisné šířky

Špirlice (Sarracenia)

Špirlice jsou vytrvalé masožravé rostliny, jejichž lapací listy mohou dorůstat až 1metr. Listy jsou pokryyt nektarovými žlázami, které vylučují nektar a tím lákají kořist.


Výskyt: USA ve východních státech a zasahuje až do Kanady

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 1.7 Počet: 3 Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies