Máte ideální pracovní podmínky?

Každý zaměstnanec má ze zákona nárok na určité pracovní podmínky, které je povinen zaměstnavatel zaměstnanci poskytnout. Víte, jaké to jsou?

Žena nakloněna nad notebookem

Každý zaměstnanec by měl mít v práci svůj prostor

Dle zákoníku práce je zaměstnavatel povinen zajistit, aby pracoviště byla prostorově vybavena tak, aby pracovní podmínky pro zaměstnance z hlediska bezpečnosti, hygieny a ochrany zdraví při práci, odpovídaly bezpečnostním požadavkům a hygienickým limitům. Pracoviště by měla být řádně osvětlena, pokud možno denním světlem.

Máte v práci koupelnu, toaletu, kuchyň a šatnu?

Samozřejmostí na každém pracovišti by měli být  prostory pro osobní hygienu, převlékání, odkládání osobních věcí, odpočinek a stravování zaměstnanců. Tyto prostory by měli mít dle zákona stanovené rozměry, provedení a vybavení. Nouzové východy musí být stále volné.

Bezpečnost práce a zdraví

Zaměstnavatel se musí věnovat prevenci rizik, která hrozí zaměstnanci v souvislosti s výkonem jeho práce a přijímat opatření, která těmto rizikům budou předcházet.

Pracoviště musí být vybavena v rozsahu dohodnutém s příslušným zařízením poskytujícím závodní preventivní péči, prostředky pro poskytnutí první pomoci a vybavena prostředky pro přivolání zdravotnické záchranné služby (pevná linka, mobilní telefon).

Zaměstnavatel je také povinen zajistit zaměstnancům potřebná školení týkající se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Podle velikosti organizace může školit buď sám zaměstnavatel, nebo s pomocí odborníků.

Zaměstnavatel musí na pracoviště nainstalovat základní hasicí zařízení a požární techniku, také musí pravidelně kontrolovat jejich stav.

Na pracovišti musí být pořádek a přijatelné klimatické podmínky

Tam, kde pracují lidé, musí být zajištěna pravidelná údržba, úklid a čištění. Také by měla pracoviště mít stanovené mikroklimatické podmínky (objem vzduchu, větrání, vlhkost, teplotu a zásobování vodou). V letních měsících jsou zaměstnavatelé povinni poskytnout svým zaměstnancům přístup k dostatečnému množství pitné (zdravotně nezávadné) vody.

Potřebné pracovní vybavení

Zaměstnavatel je ze zákona povinen poskytovat zaměstnancům (pracujícím v zákoně uvedených oborech) potřebné osobní ochranné pracovní prostředky, včetně pracovních oděvů a obuvi. Zaměstnavatelé jsou povinni zajistit všem zaměstnancům prostředky určené k hygieně (mýdlo, ručníky, toaletní papír).

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies