Suroviny jsou základ
A u tak jednoduché dobroty, která stojí na pouhých dvou ingrediencích, zvlášť. Čokoláda by měla mít co nejvyšší obsah kakaa. Vyhýbejte se tzv. čokoládám, které obsahují rostlinný tuk. V pravé čokoládě najdete jen čokoládový likér, lecitin, cukr, vanilku a kakaové máslo.
U smetany sáhněte po té, která má obsah tuku minimálně 35 nebo 40 %. Znalci tvrdí, že smetana bio je chuťově lepší, nicméně vyzkoušejte sami.
Ganache jako poleva
Základem je čokoláda a smetana v poměru 1:1. Čokoládu dejte do mísy a zalijte vařící smetanou. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Takto připravenou polevu lze dále ochutit, např. různými likéry nebo extrakty. Přidáte-li kousek másla, bude poleva krásně lesklá.
Ganache jako krém
Připravte si 250 ml smetany ke šlehání a 100 g čokolády. Smetanu přiveďte k varu a nalijte na čokoládu. Vymíchejte v hladký krém, který nechte úplně vychladnout. Po vychladnutí vyšlehejte elektrickým mixérem.
Použití ganache
Tato laskomina je naprosto všestranná. Hodí se na dorty, ozdobu cukroví, rolády, můžete do ní namáčet ovoce nebo ořechy, prostě fantazii se meze nekladou. A kdybyste si opravdu nevěděli rady, zkuste naši roládu – u tohoto receptu uplatníte jak krém, tak polevu.
Čokoládová roláda
90 g krupicového cukru, 6 vajec, 75 g hladké mouky, 3 lžíce holandského kakaa
Mouku s kakaem prosijte do mísy. Žloutky utřete s polovinou cukru do pěny. Bílky s druhou polovinou cukru vyšlehejte do tuhého sněhu. Do něho pak opatrně vmíchejte žloutky s cukrem a mouku s kakaem. Těsto vylijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi deset minut. Nevysušit, jinak bude těsto praskat! Po upečení těsto i s pečicím papírem překlopte na vlhkou utěrku a pomocí utěrky z delší strany smotejte. Nechte úplně vychladnout.
Po vychladnutí plňte čokoládovým krémem ganache a polijte polevou ganache. Dejte do lednice ztuhnout.
Diskuze