Mateřská a rodičovská dovolená v roce 2012

V roce 2012 nás čekají poměrně velké změny ve vyplácení mateřské a rodičovského příspěvku. Seznamte se se změnami prostřednictvím článku, který jsme si pro vás připravili.

Ruce položené na těhotenském bříšku

Mateřská versus rodičovská dovolená – vyznáte se v příspěvcích?

Mateřská dovolená – je období před porodem, kdy má nastávající matka nárok na peněžitou pomoc. Mateřská se vyplácí po dobu 28 týdnů – začíná 4 až 6 týdnů před porodem dítětem a pokračuje až do dovršení dané lhůty.

Rodičovská dovolená - po 28. týdnu matka (nebo otec) dítěte pobírá rodičovský příspěvek. Délka rodičovské dovolené může být v rozmezí od 2 do 4 let.

Výše rodičovské dovolené v roce 2012

Od roku 2012 platí jednotný strop výše rodičovského příspěvku, který je stanoven nezávisle na délce jeho čerpání. Bude tedy jedno, zda zvolíte dvou, tří nebo čtyřletou variantu – vždy můžete získat v úhrnu maximálně 220 tisíc korun na jedno dítě. Oblíbená tříletá varianta rodičovské dovolené klesne o necelých 16.000 Kč, dvou a čtyřletá varianta se naopak zvýší téměř o 3.500 Kč.

Výše rodičovského příspěvku - přehled 2012

  • 2 roky - 11.500 Kč
  • 3 roky - 7.100 Kč
  • 4 roky - 5.100 Kč

Volba doby vyplácení rodičovského příspěvku

Dnem 31.12.2011 skončí dosavadní rozdělení rodičovského příspěvku na tři různé varianty, mezi kterými nešlo přecházet. Od 1.1.2012 si můžete vybrat délku rodičovského příspěvku sami, aniž by to mělo vliv na jeho celkovou výši (mezi variantami lze přecházet). O přechod na nový systém mohou požádat i osoby, jenž v součastné době rodičovský příspěvek pobírají.

Výpočet rodičovského příspěvku

Výše rodičovského příspěvku bude od roku 2012 omezena hranicí 70% z vyměřovacího základu (z průměrné mzdy za poslední rok). Měsíčně lze získat maximálně částku 11.500 Kč.

Rodičovský příspěvek a možnost umístění dítěte do školky v roce 2012

Od roku 2012 skončí omezení pro umístění dítěte do školky a součastného pobírání rodičovského příspěvku. V roce 2011 je omezení, kdy lze dítě do jeslí či školky umístit, stanoveno na maximálně 5 dní měsíci, případně 4 hodiny denně. Počínaje dnem 1.1.2012 lze dítě do školky nebo jeslí umístit na libovolnou dobu, minimálně však 46 hodin měsíčně. Nově se sníží také hranice, a to ze tří na dva roky dítěte. Změny se dotknou stávajících i nových příjemců rodičovského příspěvku.

Porodné v roce 2012

Pravidla pro porodné a peněžitou pomoc v mateřství by se nijak zvláště měnit neměla. Mírně by se měla zvýšit hranice pro nárok na porodné. Nyní platí, že nárok na porodné mají pouze ty matky, jejichž měsíční čistý příjem v rodině nepřesáhne 17.00 Kč a matky – samoživitelky s příjmem nižším než 10.700 Kč. Výše porodného je 13.000 Kč na první dítě. V případě porození dvojčat porodné činní 19.500 Kč.

Další změny v rodičovské dovolené platné od 1.1.2012

Šanci na vyšší rodičovský příspěvek budou mít nezaměstnané, studující a samostatně výdělečné ženy. Podmínkou je, že otec dítěte si pravidelně platil nemocenské pojištění.

Má-li rodič dítě školního věku a zároveň pobírá na mladší dítě rodičovský příspěvek, je povinen zajistit, aby starší dítě plnilo povinnosti související se školní docházkou. V opačném případě rodiči hrozí snížení rodičovského příspěvku na mladší dítě až o 22.800 Kč.

Zkrátí se lhůta pro volbu tříleté varianty z dosavadního 21. měsíce na 9. měsíc věku dítěte.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies