Mateřská dovolená u nás i ve světě

Jak je to s nástupem na mateřskou dovolenou a jak si vedou muži v domácnosti? Opravdu je čím dál více případů, kdy se žena věnuje kariéře a muž zůstává doma s dítětem? A jak si vedeme oproti jiným zemím? To vše se dozvíte...
Ležící muž objímající své dítě

Délka mateřské dovolené

Mateřská dovolená Podle § 157 Zákoníku práce má každá nastávající matka v souvislosti s porodem a péčí o narozené dítě nárok na mateřskou dovolenou po dobu 28 týdnů. Porodila-li žena zároveň dvě nebo více dětí nebo jde-li o ženu osamělou, náleží jí mateřská dovolená po dobu 37 týdnů.

Prodloužená mateřská dovolená

K prodloužení mateřské péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout ženě, pokud o to požádá, další mateřskou dovolenou až do tří let věku dítěte. Mateřská dovolená se poskytuje v rozsahu, o jaký matka zažádá, zpravidla však vždy nejméně na dobu jednoho měsíce. Po dobu mateřské dovolené a další rodičovské dovolené nemá zaměstnankyně nárok na mzdu. Hmotné zabezpečení po dobu mateřské dovolené upravují předpisy o nemocenském pojištění.

Nástup na mateřskou dovolenou

Zákoník práce § 158 stanoví, že mateřskou dovolenou žena nastupuje zpravidla od počátku šestého týdne před očekávaným termínem porodu, nejdříve však od počátku osmého týdne před tímto dnem(samzřejmě jedná-li se o fyziologické těhotenství). Vyčerpá-li však žena z mateřské dovolené před porodem méně než 6 týdnů, protože porod nastal dříve, než určil lékař, náleží jí mateřská dovolená ode dne jejího nástupu až do uplynutí doby stanovené v § 157, tj. 28 týdnů.
Vyčerpá-li však žena z mateřské dovolené před porodem méně než 6 týdnů z jiného důvodu, poskytne se jí mateřská dovolená ode dne porodu jen do uplynutí 22 týdnů, popřípadě 31 týdnů, jde-li o ženu, která porodila dvě a více dětí, nebo jde-li o ženu osamělou.

Statistika v případě mužů na mateřské dovolené

Mužů na mateřské stále přibývá. Každý rok roste počet žadatelů v případě mužů o rodičovský příspěvek až o několik set a zdá se, že se muži na mateřské dovolené stávají trendem dnešní doby.

Jak je to s muži na mateřské ve světě

  • V Usa je v současné době přes 2 miliony mužů pečující doma o děti.
  • V Německu hrají hlavní roli peníze - na mateřské zůstává ten z partnerů, který má vyšší plat. Muži v domácnosti tam proto nikoho nezaskočí.
  • Ve Švédsku je běžné rozdělování povinností okolo dítěte.
  • V Itálii, kde sice péče o dítě nepatří mezi "mužské" činnosti se překvapivě ujala Asociace mužů v domácnosti, která má již tisíce členů.
  • Ve Velké Británii mají zase tatínkové výhodu, že si pět let po narození dítěte mohou vybrat neplacenou dovolenou v délce pěti týdnů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies