Medovník - babiččin recept

Staroarménská receptura dezertu. Přesné ingredience i postup při přípravě. Karamelová příchuť a obliba medovníku dosáhla takových výšin, že jej najdete v menu prestižních restaurací. Připravit si jej můžete i doma.
 Tekoucí med

Medovník - staroarménský recept

I medovník má svou historii. Receptura medovníku neboli Marlenky pochází z Arménie, ale oblíbenost tohoto dezertu u nás každoročně stoupá. Připravit si jej můžete i sami. Je to sice pracnější recept, ale za tu karamelovou chuť určitě stojí.

Ingredience na babiččin medovník

Na těsto medovníku budete potřebovat:

100 g másla
4 lžíce medu
180 g cukru
1 kávovou lžicku octa
1 kávovou lžičku jedlé sody
2 vejce
700 g hladké mouky

Krém medovníku

200 g másla
1 slazené mléko
mleté vlašské ořechy
koňak podle chuti

Kolik potřebujete času

60 minut i s pečením

Postup při přípravě medovníku

Příprava těsta na medovník

Smíchejte ocet se sodou. Máslo, cukr a med vložte do hrnce, vymíchejte, přidejte sodu s octem a a směs dejte nad plamen (směs je možno šlehat i v páře). Za stálého míchání přidejte vejce.

 

Míchejte směs na medovník tak dlouho, dokud se na povrchu neobjeví pěna a směs nezhnědne. Poté hrnec z plamene odstavte.

Směs nechte mírně vychladnout, přidejte hladkou mouku a vypracujte těsto, které přikryjte a hodinu nechte odpočívat.


Poté těsto na medovník rozdělte do kuliček (8-10). Troubu předehřejte na 180 stupňů. Každou z kuliček vyválejte na tenkou placku (nejideálnější je kulatý tvar - pomožte si při vykrajování třeba pokličkou)a dejte péci (každá placka zhruba 3-4 minuty).

Příprava krému na medovník

Základem krému na medovník je slazené mléko, které vařte zhruba 3 hodiny zcela ponořené ve vodě (pozvolna!). Nechte mléko vychladnout, vyklopte (vařením vznikne zkaramelizovaná hnědá hmota) a rozšlehejte s máslem. Podle chuti přidejte mleté vlašské ořechny, případně koňak.

Babiččin medovník na stole

Upečené, vychladlé placky potřete krémem a klaďte je jednotlivě na sebe. Poslední placku seshora potřete krémem na medovník a posypte rozstrouhanou poslední plackou (pro ještě lepší chuť smíchejte s oříšky nebo strouhanou čokoládou, případně kakaem). Na závěr můžete medovník lehce poprášit cukrem.

Přejeme vám dobrou chuť!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies