Medovník - staroarménský recept
I medovník má svou historii. Receptura medovníku neboli Marlenky pochází z Arménie, ale oblíbenost tohoto dezertu u nás každoročně stoupá. Připravit si jej můžete i sami. Je to sice pracnější recept, ale za tu karamelovou chuť určitě stojí.Ingredience na babiččin medovník
Na těsto medovníku budete potřebovat:
100 g másla4 lžíce medu
180 g cukru
1 kávovou lžicku octa
1 kávovou lžičku jedlé sody
2 vejce
700 g hladké mouky
Krém medovníku
200 g másla1 slazené mléko
mleté vlašské ořechy
koňak podle chuti
Kolik potřebujete času
60 minut i s pečenímPostup při přípravě medovníku
Příprava těsta na medovník
Smíchejte ocet se sodou. Máslo, cukr a med vložte do hrnce, vymíchejte, přidejte sodu s octem a a směs dejte nad plamen (směs je možno šlehat i v páře). Za stálého míchání přidejte vejce.Míchejte směs na medovník tak dlouho, dokud se na povrchu neobjeví pěna a směs nezhnědne. Poté hrnec z plamene odstavte.
Směs nechte mírně vychladnout, přidejte hladkou mouku a vypracujte těsto, které přikryjte a hodinu nechte odpočívat.
Poté těsto na medovník rozdělte do kuliček (8-10). Troubu předehřejte na 180 stupňů. Každou z kuliček vyválejte na tenkou placku (nejideálnější je kulatý tvar - pomožte si při vykrajování třeba pokličkou)a dejte péci (každá placka zhruba 3-4 minuty).
Diskuze