Meduňka lékařská jako lék

Meduňka lékařská funguje jako sedativum - zajistí spokojený spánek bez vedlejších účinků. Meduňka lékařská je v lidovém lékařství uznávána a má spoustu využití. Voní po citrónech a dodává duševní svěžest.

Listy meduňky lékařské

Meduňka lékařská

Včelanka, melisa, marulka, lemonika, to všechno jsou další pojmenování pro meduňku lékařskou. Vysoce medonosná rostlina, vysazována jako léčivá.
Rostlina meduňky je 0,5 až 1 metr vysoká, kvete od června do srpna. Meduňka patří do čeledi hluchavkovitých. Sbírá se celá nať před rozkvětem, nejlépe za slunného počasí.
Správně usušená si uchovává původní barvu i typickou vůni citrónu. Pokud sbíráte květy, musí mít meduňka i po usušení svou přirozenou barvu. Meduňka obsahuje především silice, flavonoidy, třísloviny a hořčiny.

Meduňka v lidovém lékařství

V lidovém lékařství je meduňka využívána od nepaměti. Lidem přinášela spánek, uklidnění a také mládí a duševní svěžest.

Kde se s meduňkou setkáte

Tato bylina slabě vonící po citrónech dnes roste ve větším množství už jen ve venkovských zahrádkách. Dnes je meduňka pěstována průmyslově.

Meduňka jako lék

Nejvíce známá je jako sedativum, večerní šálek meduňkového čaje zaručeně zajistí dobrý spánek a prý i hezké sny. Pomáhá také při nadýmání, nechutenství, bolestivé menstruaci, vysokém krevním tlaku a migréně. Meduňka nemá vedlejší účinky, takže je možno ji užívat dlouhodobě.

Karmelitské kapky z meduňky

Meduňku nejvíce proslavili karmelitáni. Na počátku 17. století začali vyrábět tzv. Karmelitské kapky (vinný destilát nebo líh s výtažkem z meduňky). Pod různými názvy ji můžete zakoupit v lékárnách i dnes.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies