Melanom - rakovina mateřského znaménka

Melanom je jeden z nejzhoubnějších druhů rakoviny. Roste velmi rychle a v pokročilé fázi proniká do jiných orgánů. Živnou půdou je pro něj intenzivní sluneční záření, lidé se světlou kůží a lidé s velkým počtem mateřských znamének.

Lidé chodící po pláži

Melanomy jsou nádory kůže nebo sliznic. Mohou být zhoubné nebo nezhoubné. Zhoubný melanom má několik podob. Melanom může začít růst ve formě žlutohnědých skvrn na kůži a teprve po několika letech se vytvoří hmatatelné uzlíky. Uzlíky jsou znamením, že melanom nebezpečně prorostl do hloubky kůže. Jsou černohnědé, tvrdé a rostou velmi rychle.

 

Příznaky melanomu

 

  • mateřské znaménko mění svou výšku nebo velikost
  • nové černé skvrny na kůži
  • svědění, mokvání nebo krvácení mateřského znamínka

Rizikové skupiny pro melanom

Melanomem jsou více ohroženi lidé se světlou kůži a ti, kteří se nepřiměřeně často (nebo bez aplikace ochranných krémů) vystavují slunečnímu záření. Jistou roli zde hraje i dědičnost.

Léčba melanomu

Pokud je melanom ve stadiu pokročilého růstu, okamžitě se chirurgicky odstraní, a to i s okolní kůží a celým podkožím. Čím dříve je melanom operován, tím větší jsou naděje na zhojení. Pokud ještě nedošlo k vytvoření metastázy (proniknutí rakoviny do dalších orgánů), vyhlídky na uzdravení jsou dobré.

Prevence melanomu

Pozorujte a sledujte podezřelá místa na kůži a v případě pochybností se nechejte pro jistotu vyšetřit kožním lékařem. Chraňte se dostatečně před slunečním zářením. Používejte krémy a oleje s vysokým ochranným faktorem. Nezapomínejte ani na ochranu očí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies