Meningitida - zánět mozkových blan

Meningitida je zákeřné onemocnění, které může ohrozit téměř kohokoliv. Jak se rozpoznají příznaky a jak se účinně bránit? Odpovědí je vakcína proti meningitidě. Kdo je meningitidou nejvíce ohrožen?
Model mozku

Meningitida – zánět mozkových blan

Meningitida – jak vzniká?

Meningitida je zánět mozkových blan, který může být způsoben bakteriemi, viry a vzácně i parazity. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti od předškolního věku a dospívající mládež. Vysoké riziko mají například zdravotníci a vojáci. Onemocnění je však možné v každém věku. K přenosu dochází kapénkovou nákazou, to znamená kýcháním, smrkáním apod. Zajímavé také je, že bakterie způsobující toto onemocnění se vyskytuje v krku u pěti až deseti procent populace. Nemoc se pohybuje se od mírného zánětu až po život ohrožující onemocnění. Nebezpečnost obvykle závisí na vyvolávající příčině, vašem věku a celkovém zdravotním stavu.

Meningitida - jaké jsou příznaky?

Meningitida začíná podobnými příznaky jako při chřipce. Dochází k prudkému vzestupu horečky, objevuje se nevolnost, zvracení, bolest svalů. Typické je tuhnutí šíje. Pokud se vám nepodaří položit šíji na prsa, může to být jeden z příznaků meningitidy. Na kůži trupu a v obličeji se mohou objevit drobné modřinky. Inkubační doba je mezi 1 až 8 dny. Máte-li jen minimální podezření, neváhejte a kontaktujte lékaře.

Meningitida – jak se léčí?

Základem léčby jsou antibiotika. Pro lékaře bude při podezření důležité, jestli položíte hlavu na prsa (dochází-li k tuhnutí šíje). Prohlédne vám kůži. Nejzásadnějším vyšetřením je při určování diagnózy (před vyšetřením očí) tzv. lumbální punkce. Jde o odběr mozkomíšního moku. Provádí se u ležícího či sedícího pacienta v prostoru mezi čtvrtým a pátým bederním obratlem. Vzorek bývá v případě meningitid zkalený až hnisavý. Léčbu je nutné zahájit ihned. Pacient s meningitidou je ohrožen otokem mozku. Je třeba také udržovat dostatečný přívod tekutin a minerálů. Léčba většinou trvá 5-10 dní. Úspěšnost léčby se sleduje opakovanými odběry mozkomíšního moku a krve. Přesto ještě alespoň 2 týdny musí pokračovat podávání antibiotik a speciální léčebný režim. Ten má zabránit návratu infekce a rozvoji závažných komplikací.

Meningitida – jak se bránit?

I dnes zůstává největší komplikací úmrtí. Umírá na ni kolem 5 % nemocných. Dále se může objevit poškození zraku, sluchu, srdečního nervu. Nejúčinnější zbraní je očkování. Chrání 1 až 3 roky. Vakcína chrání před meningokokem typu A a C. Bohužel ještě neexistuje vakcína chránící před meningokokem skupiny B, kterým se můžete rovněž nakazit.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies