Menstruace - co pomůže zmírnit bolest?

Všechny ženy ví, jaký je to nesnadný úděl. Každá máme ale jiný průběh menstruace a také odlišné příznaky. Bolestivé křeče zná většina žen. Jak si ulevit od bolestí a dalších projevů spojených s ženským cyklem?

Ruce položené na nahém těle

 

Příznaky

 

V tomto nesnadném období se můžeme cítit nesoustředěné, unavené a přecitlivělé, což má za následek změnu nálad. Ocitáme se ve stavech úzkosti a psychického vyčerpání, často se u nás objevuje pláč a někdy jsme naštvaní na celý svět. Některé z nás špatně spí, mají pořád žízeň a obrovský hlad, chceme stále relaxovat a k ničemu se nemůžeme pořádně přinutit. S menstruací se ale hlavně pojí bolesti a nepříjemné tlaky v oblasti podbřišku, máme citlivá prsa a mohou se také objevit žaludeční problémy, svalové křeče nebo bolesti kloubů či hlavy.

 

Tipy ke zmírnění bolesti

 

V průběhu menstruace byste se měli snažit omezit množství kávy a koly. Obsahují kofein, který svými povzbuzujícími účinky může zintenzivnit menstruační bolesti. Taktéž byste se měli vyvarovat alkoholu. I když jednu sklenku vína si můžete dopřát. Raději si dopřejte bylinné čaje. Můžete si vybrat z několika bylinek - zázvor, heřmánek, kontryhel, kopřiva, meduňka či řebříček a další.

 

Pokud nechcete trpět nadýmáním a nechcete se cítit unaveně, tak bude vhodné zařadit do svého jídelníčku ovoce (hlavně banány), zeleninu, ryby, kuřecí maso, oříšky či sójové potraviny. Také pomáhají termoláhve s horkou vodou, které se jednoduše přiloží na bolestivou oblast.

 

Po domluvě s lékařem vám může ulevit od bolesti i vhodně zvolená antikoncepce. Mohou zmírnit silné krvácení a také pomáhají získat pravidelný cyklus. Nezapomínejte ani na pravidelný pohyb. Zacvičte si alespoň pár jednoduchých cviků a uvidíte, jak vám křeče sami povolí. Také si můžete dopřát relaxační masáž.

 

Když vám na bolest nic nepomáhá, vezměte si prášek proti bolesti. Existují i speciálně navržené pro odstranění menstruačních bolestí. Stačí se informovat v lékárně. Jestliže na bolesti nic nezabírá a neustále se stupňují, raději běžte za svým doktorem, který vám navrhne vhodný postup léčby vašich menstruačních obtíží.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies