Menstruační kalíšek - vyzkoušejte, nebudete litovat!

Menstruační kalíšek je dámská hygienická pomůcka v období menstruace. Kalíšek se zavádí do pochvy, kde sbírá menstruační krev. Po naplnění se vyjme a vyprázdní.

žena ve svetru

Co je menstruační kalíšek a jak funguje?

Menstruační kalíšek je malá nádobka, která se zavádí do pochvy v době menstruačního krvácení. Pojme až 30 ml tekutiny a vyprazdňuje se cca každé 4 hodiny, podle intenzity krvácení. Kalíšek je po vyjmutí třeba umýt a pak lze znovu použít.

Nemůže uvolňovat škodlivé látky?

Menstruační kalíšek je vyroben z antialergenního materiálu a nenarušuje zdravé vaginální prostředí. Hladký povrch kalíšku nebrání samočisticím mechanismům poševní sliznice, nevstřebává vaginální vlhkost ani nevyvolává syndrom toxického šoku. Měkký silikon kalíšku po zavedení těsně přilne ke stěně pochvy a krev tak nemůže stékat ven.

Můžeme zavedený kalíšek vnímat?

Pokud je kalíšek správně zaveden, ani nevíte, že ho máte. Můžete jej používat ve dne i v noci, jezdit s ním na kole, lyžovat, tancovat a dokonce i plavat. S kalíškem vám odpadne strach z toho, kde vám zrovna vypadne šňůrka od tampónu. S kalíškem můžete praktikovat všechny možné sporty a činnosti.

Je menstruační kalíšek šetrný k životnímu prostředí?

Na rozdíl od vložek a tampónů vám kalíšek stačí jen jeden. Je tedy ekonomičtější a ekologičtější. Denně vyhodí ženy milióny použitých vložek a tampónů, které nejsou zrovna šetrné k životnímu prostředí. Obsahují totiž umělohmotné součásti, které se špatně rozkládají.

Menstruace a menstruační kalíšek - hygiena především

Při cestování nemusíte přemýšlet, kolik vložek či tampónů si sebou vzít. Nemusíte se bát ani toho, že se zašpiníte nebo že bude použitý kalíšek zapáchat. Menstruační krev zapáchá totiž teprve při styku s vložkou nebo tamponem, kde se rozkládá a kde se tvoří různé bakterie, kdežto silikonový kalíšek je pro bakterie nepřilnavý – a proto se na něm nemohou množit.

Jak se menstruační kalíšek používá?

Zavedení menstruačního kalíšku

Před začátkem menstruace se kalíšek dezinfikuje vyvařením (stačí 10 minut), pak se zasune do pochvy tak hluboko, aby jej žena necítila a aby pro ni nošení kalíšku bylo pohodlné. Nejsnadnější zavedení je v poloze v podřepu. Kalíšek se v pochvě rozevře a přitiskne k poševním stěnám tak, aby menstruační krev neunikala ven.

Vyjmutí menstruačního kalíšku

Aby jste mohla menstruační kalíšek vyjmout, je třeba zrušit podtlak vzniklý při zavedení. To se udělá tak, že lehce stisknete spodní část kalíšku. Pak stačí kalíšek vyjmout pomocí držátka. Je zbytečné se bát, že by nashromážděná krev při vytahování vytekla a že se ušpiníte. Spodní část kalíšku se do styku s krví vůbec nedostane. Při vyjmutí kalíšek omyjte vodou a můžete jej znovu použít.

Jak často se kalíšek vyprazdňuje?

Kalíšek stačí vyprázdnit jednou za 4 hodiny, nejpozději však po 8 hodinách. Kalíšek pojme až 30 ml tekutiny, což je asi jedna třetina z jednoho menstruačního cyklu. Večer je krvácení slabší, proto jej můžete mít zavedený i přes noc.

Kolik stojí a kde ho koupím?

Menstruační kalíšek se prodává ve více velikostech, cena se pohybuje od 500,-. Při nákupu obdržíte také látkový pytlík, ve kterém by se měl kalíšek v době, kdy jej neužíváte, skladovat. Menstruační kalíšek koupíte především na e-shopu a v některých drogeriích.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies