Meruňkový koláč a ingredience na kynuté těsto
380 g polohrubé mouky, ¼ litru mléka, půl kostky droždí, 75 g cukru, špetku soli, 75 g másla nebo rostlinného tuku, tuk na vymazání plechu
Meruňkový koláč a ingredience na náplň
250 g netučného tvarohu, 3 polévkové lžíce mléka, 100 g cukru, 2 polévkové lžíce Solamylu, 2 vejce, 1 velkou konzervu meruňkového kompotu - není nad vlastní zásobu zavařených meruněk!
Meruňkový koláč a ingredience na drobenku
180 g másla nebo rostlinného tuku, 250 g hrubé mouky, 125 g cukru, špetku soli, 1 kávová lžička skořice
Meruňkový koláč – příprava
- Do mísy nasypeme mouku a uprostřed vyhloubíme důlek. Zahřejeme si mléko, ve kterém rozpustíme droždí. Vlijeme je do důlku a smícháme s trochou mouky. Po okraji důlku rozdělíme cukr, sůl a změklý tuk a vše zpracujeme do hladka. Těsto necháme kynout na teplém místě 30 až 40 minut.
- Smícháme tvaroh, mléko, cukr, Solamyl, vejce a třeme, dokud nevznikne hustý krém. Necháme okapat meruňky.
- Na drobenku zahřejeme tuk. Do mísy dáme mouku, cukr, sůl a skořici. Přilijeme tuk a hněteme tak dlouho, až vzniknou drobné hrudky.
- Potom těsto znovu důkladně prohněteme a vyválíme na vymaštěném plechu. Necháme je 5 až 10 minut kynout. Potřeme je tvarohovou náplní, dáme na ně půlky meruněk a posypeme skořicovou drobenkou. V předehřáté troubě pečeme 30 až 40 minut při teplotě 220 stupňů.
Meruňkový koláč a doba přípravy
cca 1 a půl hodiny
Diskuze