Měsíček zahradní

Měsíček zahradní (Calendula officinalis) je známá rostlina už od starověku. Květy měsíčku zahradního se velmi hojně používají v kosmetickém průmyslu. Odvar z měsíčku zjemňuje a zvláčňuje pleť.

Květ měsíčku  lékařského

Měsíček zahradní - Calendula officinalis

Měsíček zahradní ( Calendula officinalis) je známá rostlina už od starověku, u nás se začala objevovat ve 12. století. Měsíček byl známým pomocníkem při onemocněních jater a sleziny, napomáhal pocení a vyháněl jedy. Dokonce se o něm psalo jako o prostředku k léčbě rakoviny. Květy měsíčku zahradního jsou také významným kosmetikem hlavně v západních zemích. Odvar zjemňuje a zvláčňuje pleť. Kombinuje se ještě s jinými druhy kosmeticky působivých rostlin.

Lidové názvy měsíčku zahradního

Měsíčku zahradnímu se také říká pampalík, krusíček, úmrlčí květ, nehtík.

Sběr a sušení měsíčku zahradního

Za suchého a hlavně slunného počasí sbíráme květy měsíčku lékařského. Suší se rychle ve stínu. Při sušení umělým teplem za silného větrání nesmí být teplota vyšší než 60 - 70 °C .

Účinné látky měsíčku zahradního

Měsíček zahradní obsahuje silici, saponin, asi 19 % hořčiny kalendenu a kalendulinu, různé karotenoidy, kyselinu salicylovou aj. Hlavním nositelem účinku jsou polyacetylenové sloučeniny. Příznivé působení měsíčku je dáno součinností silice a xanthofylu za působení kalendulinu a slizových látek.

Použití měsíčku zahradního

Měsíček zahradní působí proti křečím, povzbuzuje sekreci žluči, zastavuje další růst bakterií, při zevním upotřebení urychluje hojení hnisavých a špatně se hojících ran a užívá se i proti plísním, při bércových vředech, dvanáctníkových vředech, krvácení z nosu, hemeroidech, alergických zánětech kůže a podobně.

Měsíčková mast

Čerstvé květy měsíčku zahradního se nakrájejí nebo nastrouhají do roztaveného vepřového sádla (ze sádla odstraníme škvarky). Dáme na chladné místo a necháme taveninu ztuhnout.

Čaj z měsíčku zahradního

1-2 čajové lžíce sušeného květu přelijeme 0,5 litrem horké vody. Necháme vyluhovat a poté čaj podáváme.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies