Městečko miniatur

V Moravskoslezkém kraji nalezneme unikátní a jedinečnou výstavu v celé Evropské unii, která vznikla v roce 2004 během několika měsíců. Je tvořena miniaturami známých evropských budov a staveb.
Městečko miniatur, větrné mlýny

Městečko miniatur

Slovo miniatura, je zmenšení určité věci, jak už z počátku názvu – mini vyplývá. V Moravskoslezkém kraji nalezneme unikátní a jedinečnou výstavu v celé Evropské unii, která vznikla v roce 2004 během několika měsíců. Je tvořena miniaturami známých evropských budov a staveb. Výstava je nově doplněna také modely 7 starověkých divů světa (např. Cheopsova pyramida, chrám boha Dia a socha v Olympii, Artemidin chrám a socha v Efesu, Mauzoleum v Halikarnassu). Všechny tyto miniaturní stavby tvořil po dobu dvaceti let pouze jeden člověk – pan Žubka.

Výstava modelů měst

V budově nalezneme 50 modelů měst s nejvyššími stavbami světa. Unikátní výstava je zapsaná v knize rekordů .Modely jsou vyrobeny v měřítku 1:2000. Materiály, které byli na výrobu modelů měst použity, jsou převážně papír, dřevo a polystyren. Můžeme zde například nalézt miniaturu města Empire State Building, Trump Word Tower, Chrysler Building, Sears Tower, Pernolnas Tower a mnoho dalších..

Venkovní areál městečka miniatur

Na ploše cca 1,5 ha uvidíte přes 30 modelů známých budov vytvořených v měřítku 1 : 25 . Miniatury umístěné ve venkovním areálu jsou tvořeny z tvrzeného polystyrenu.

Známé stavby, které můžeme v městečku miniatur spatřit

Mezi velmi známé stavby, které zde nalezneme patří Staroměstská radnice, řecký Akropolis, holandské větrné mlýny, ostravské Vítkovice, Brandenburská brána, anglický Big – Ben, Šikmá věž v Pizze a další. Dominantou areálu je 12 metrů vysoká Eiffelova věž. Mezi další dominantu této výstavy patří také Cheopsova pyramida.

Další zajímavé atrakce

Celým venkovním areálem je propletena železnice s malým elektrickým francouzkým rychlovakem a nebo také s parní lokomotivou, která projíždí mezi všemi modely. Návštěvníci zde také naleznou letiště, vodní cesty s polským parníkem Batory a také mnoho atrakcí pro malé i velké. Modely jsou zasazeny v upraveném zahradním členění a celek vytváří velmi příjemné prostředí.

Městečko miniatur, výstava, která je opravdu velice jedinečná. Zde najde úplně každý to, co jej zajímá.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies