Mikrospánek za volantem

Mikrospánek, s nímž jen obtížně zápolí unavení řidiči, patří mezi nejčastější příčiny dopravních nehod. Víte jak mikrospánku předejít a štastně dojet do cíle? Hrozí mikrospánek při jízdě autem i vám?
Silnice s projíždějícími automobily

Jízda autem - vyhněte se mikrospánku

Dobrá kondice je předpokladem bezpečné jízdy. Ani zkušení řidiči se únavě během jízdy autem neubrání, a to mají zákonem předepsané pravidelné přestávky na odpočinek.

Hrozí vám mikrospánek?

Nejnebezpečnější je jízda po dálnici, jízda kolem třetí hodiny ranní. AUDI Q7 - s mikrospánkem si nezahrávejte! Cítíte-li bolest nohou, zad, hlavy a pálí vás oči, ihned zastavte a udělejte si přestávku (protáhněte se, zdřímněte si).
Po probuzení a odpočinku se nedobíjejte žádnými léky nebo kouřením. Postarejte se o dostatek tekutin a lehké jídlo.
I monotónní poslech hlasité hudby je špatně. Poslouchejte raději rádio, které díky reklamám, moderátorovi a změnám rytmu, upoutá vaši pozornost.
Váš spolujezdec by při dlouhých jízdách neměl spát, ale vzbuzovat vaši pozornost. Nejlepší je, když si zazpíváte, budete mluvit o okolní krajině, apod.

Ospalost a mikrospánek

Není možné spát a řídit - pocity únavy, ospalosti jsou obzvláště nebezpečné. Ospalost sníží vaši vnímavost, zhorší váš úsudek (budete mít pocit jako po požití alkoholu). Ospalí lidé se chovají podobně jako podnapilí.
Dopravní experti se domnívají, že na mnoha vážných dopravních nehod se podílel mikrospánek řidiče. Většina lidí si uvědomuje, jak nebezpečné je pít alkohol a řídit. Řídit automobil, pokud je člověk ospalý, je stejně smrtelně nebezpečné.

Žvýkačky proti mikrospánku

Podle výzkumu na dobrovolnících bylo zjištěno, že žvýkající jedinci dokáží až v 67% komplikací na silnici reagovat rychleji, než řidiči, jejichž „ústa nepracují".

Mikrospánek za volantem

Mikrospánek může trvat od několika vteřin po několik minut. Během 4 vteřin mikrospánku auto, jedoucí rychlostí okolo 100km/h, ujede okolo 100 metrů ( bez kontroly řidiče).

Únava a mikrospánek způsobuje bohužel mnoho nehod. Dokud nezapracujete na přestávkách, tolerantnosti k vlastní únavě, bude se nehodovost zvyšovat a mikrospánek se může i vám stát osudným. A takhle to přece nechcete.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies