Místo televize dětem čtěte!

Že sledování televize dětem zrovna neprospívá, dávno víme. Jak moc ale potomkovi prospěje, když mu budete předčítat, možná netušíte. Čtení nahlas může ale pomoci i vám – zlepšíte si slovní projev, slovní zásobu i vztah k dítěti!

Žena čte holčičce z knížky

Kdysi se četlo dětem pořád, s nástupem televize a zvláště pak videa převzaly úlohu vyprávět dětem příběhy tyto spotřebiče. Jenže zatímco při čtení si dítě musí děj představovat samo a trénuje tak vlastní fantazii i schopnost empatie, v televizi má vše hotové, na stříbrném podnose, takže se nerozvíjí, ba naopak. Navíc, pokud dítěti předčítáte, vzbuzujete v něm fantazii – v průběhu čtení vám bude pokládat otázky, učí se ale také naslouchat a chápat, co je mu sdělováno. Při sledování televize otázku dítěte pohltí další děj.

Dítě se dále díky předčítání učí rozlišovat emoce, vztahy, rozšiřuje si slovní zásobu a tříbí schopnost soustředění. Také pouhý fakt, že rodič najednou věnuje pozornost pouze jemu, zvyšuje dětské sebehodnocení. Posiluje se taktéž vztah mezi dítětem a rodičem.

Televize - zabiják dětské soudnosti a fantazie

Naopak při sledování televize je schopnost soucitu oslabována – vždyť i v kreslených pohádkách pro nejmenší se objevuje násilí. Přestože je v mírnější formě – postavičky se například hašteří, honí se a podobně, i tyto projevy mají na dítě negativní vliv. Ve filmech obvykle není vysvětleno, že není takové jednání správné a dítě je proto vnímá jako něco normálního, co je dovoleno. Snadno pak může objevit zalíbení v krutosti nebo také naopak může být přehnaně bázlivé až zbabělé. Samozřejmě ale záleží i na rodinném zázemí – je-li silné a láskyplné, dítě je mnohem méně těmito jevy ohroženo.

Chcete-li tedy, aby z vašeho dítěte vyrůstalo zdravě zvídavé, seběvědomé a chytré dítě, čtěte mu. Není také na škodu, když si občas před ním budete číst své vlastní knihy. Jakmile se naučí číst, kupujte mu knížky – především toho žánru, které jej nejvíce zaujme. A pozor na zrcadlení! Pokud budete sami vysedávat hodiny a hodiny u televize, nemůžete se divit, že dítě ke knihám neinklinuje. Jděte příkladem!

Závislost na televizi - je to i váš případ?

Moderní tresty pro zlobivé děti

Četba - co vám může dát

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies