Mléčná alergie u miminek

Trávicí ústrojí miminek je velice citlivé a nevhodná strava může jeho funkci narušit. Víte, jak tomu zabránit a jakým potravinám se vyhnout?

Miminko držící lahev mléka

<!-- -->

Kojencům kravské mléko nevyhovuje

Před lety se otázka kravského mléka pro kojence příliš neřešila, bylo docela běžné kojence kojit mateřským mlékem jen několik prvních týdnů jeho života. Poté se přecházelo na kojenecká mléka, tedy náhražky z kravského mléka. Matky, které kojit z nějakého důvodu nemohou, mají v současnosti na výběr z několika kojeneckých mlék. Mléčná bílkovina, která způsobuje alergii, v nich obsažena není.

Dětem starším 3 let lze podávat sušené sojové mléko, které je lehce stravitelné, neobsahuje laktózu, lepek a je bez cholesterolu. Sojové mléko je přímo určené pro alergiky na mléčné výrobky, ale také pro dospělé vegany. Kojencům alergickým na mléko lze doporučit například Nutrilon Pepti nebo Nutrilon HA. Při výběru kojeneckého mléka je ale vhodné poradit se s pediatrem, který vždy navrhne i další léčbu.

Projevy mléčné alergie

Alergie na mléko má mnoho příznaků, nejčastěji se však projevuje jako ekzém, dítě má časté průjmy, provází jej dušnost a někdy také zvrací. Při pozdním zásahu se u dítěte může vyvinout přetrvávající ekzém a v horším případě astma. Ekzém většinou zmizí sám, dítě se však trápí svěděním a takto postižená místa si starší dítě může rozškrábat. Léčba astmatu je daleko obtížnější, zpravidla trvá několik let a často se zcela vyléčit nedá.

Jakým potravinám se vyhnout?

Při mléčné alergii je třeba se zcela vyhnout kravskému mléku, tvrdým sýrům, měkkým sýrům, jogurtům i měkkému a tvrdému tvarohu. To platí i pro matky, které své dítě kojí a u kterého byla zjištěna alergie na mléčné produkty z kravského mléka. Kravské mléko a produkty z něj zcela nahradí výrobky z kozího mléka, které je jemnější a mnohem stravitelnější. Vhodné ale není pro ty, kteří trpí nesnášenlivostí na laktózu.

Kojenci potřebují pouze mateřské mléko

V mateřském mléku je ideální poměr všech látek, které kojenec potřebuje. Není tedy nutné mu přidávat další potraviny, jen abyste mu „dopřáli". Začít přikrmovat je vhodné až kolem 6 měsíce věku dítěte vařenou zeleninou, tuzemským ovocem a také vařeným kuřecím nebo rybím masem. Jakékoliv mléčné výrobky byste měli přidat až po prvním roce života a to zvolna, vždy vyčkejte, zda-li se neobjeví negativní reakce.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies