Mochna husí

Mochna husí ( Potentilla anserina ) je vytrvalá bylina, která roste v celé ČR. Nejčastěji se vyskytuje na loukách a při okrajích lesů. Sušená nať mochny husí se používá v lidovém léčitelství převážně při křečích a pro zlepšení trávení.

Bylinka zvaná mochna husí

Mochna husí - Potentilla anserina

Mochna husí ( Potentilla anserina) je vytrvalá bylina, která se často používá v lidovém léčitelství. Obsahuje mnoho účinných látek , které pomáhají převážně pří křečích a pro zlepšení trávení.

Lidové názvy mochny husí

Mochně husí se také říká husí kvítko, husičky, kačenky, návesníček, protikřečová bylina, stříbrník, stříbrníček.

Sběr a sušení

V léčitelství se používá sušená kvetoucí nať (Herba anserinae), která se sbírá v květnu až červnu.Mochnu sušíme na slunci a nebo při umělé teplotě do 40°C.

Účinné látky obsažené v mochně husí

Mochna husí obsahuje katechinové třísloviny, flavonoidy, tormentol, hořčiny, organické kyseliny, cholin, pryskyřici, sliz, vitamín C a další látky.

Použití

Mochna výrazně tlumí křeče, omezuje kapilární krvácení, má protizánětlivý vliv na sliznice, působí žlučopudně, zlepšuje trávení.

Mochnový čaj

2 gramy sušené naťi mochny husí zalijeme 150 ml vroucí vody , necháme vyluhovat 10 minut, poté scedíme a podáváme třikrát denně.
Vyšší dávky mohou způsobit žaludeční těžkosti.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies