Móda včera a dnes

Každá módní sezóna pravidelně přináší hned několik novinek. Zatímco některé módní trendy odezní velmi rychle, jiné jsou oblíbené hned několik sezón po sobě. Módní návrháři sledují jednotlivá módní období a zásobí nás horkými novinkami. Na nutnost neustále obměňovat šatník, abychom nebyli zcela out nás zase vždy spolehlivě upozorní módní časopisy a reklama.

Růžové tkaničky v botě

Je vkus jen jeden?

A tak zatímco některé ženy neustále podléhají novým a novým trendům, jiné zase tvrdí, že módní vkus je v zásadě stále stejný, jen se mění podle obliby jeho jednotlivé prvky, které cyklicky odeznívají a opět se vrací. Na jedné straně tak můžeme vidět ty, kteří leckdy absolutně následují módní trendy, aniž by uvažovali nad tím, co jim sluší - a na straně druhé ty, kteří ctí svůj vlastní osobitý styl a módní vrtochy je nechávají spíše chladnými.

Móda nás zkrátka zajímá

Ovšem málokterá žena se nezajímá o módu vůbec. I z toho důvodu ženy rády sledují, co se nosí a jestliže nejsou ani jedním z extrémů, které jsme popsali, vybírají z módních trendů to, co vyhovuje jejich vkusu. Úvahy, zda vkus je jen jeden, či zda každý epocha a každá žena má svůj vlastní jedinečný vkus, jsou tak věčné. I módní návrháři se dělí na ty, kteří usilují o to přinést něco nového, co tu ještě nebylo - a ty, kteří jsou si vědomi skutečnosti, že vše se v dějinách módy již v určité podobě objevilo a znovu objeví...

Co odolá zubu času?

Budeme-li sledovat proměny módy v čase, skutečně zjistíme, že mnoho módních prvků zažívá neustále retro návraty a reminiscence, stejně tak jako si uvědomíme, že ačkoliv bývá naše estetické cítění pro krásné oblečení velmi podobné, mnoho se toho v historii módy změnilo. Pro ilustraci stačí vzpomenout, jakou revoluci přineslo do světa módy 20.století. Zatímco ještě v19. Století se běžně nosily korzety a kalhoty byly pro ženu tabu, na počátku 20.století přišla Coco Chanel a přinesla kostýmky, bez kterých si dnes ženy svou garderobu ani neumí představit.

Dějiny módy nás mohou inspirovat

Velkými proměnami prošly nejen šaty, ale například i plavky. Zatímco nyní se šijí ze speciálních textilií, které lépe odolávají chloru, dříve se šily z krepu, bavlněných a úpletových látek a také z vlny či hedvábí. Charakteristická svým stylem pak byla léta padesátá, uvolnění a rozevlátý styl hippies přinesla zase šedesátá léta. Retro 70. a 80. let zažíváme opět v módě v současné době.

Stejně jako se měnily módní styly, měnil se i ideál krásy, od žen, které bychom dnes označily za plnoštíhlé, přes Tviggy po Kate Moss a současné snahy o návrat zdravě vypadajících modelek.

Jak se nestát obětí módy

Uvědomíme-li si, jakým výbojem móda do dnešních dnů prošla a pokusíme-li se hledat, co z ní odolalo zubu času a líbí se ženám po celém světě již několikáté století, bude pro nás možná snazší najít si svůj styl a z módních trendů vybírat namísto absolutního přejímání bez rozdílu. V obchodě pak vybíráme to, co nám bude slušet, zároveň bude módní a bude dotvářet náš styl. Bez ohledu na diktát módy nalezneme v módních trendech mnoho klasických prvků, které budou in, ať už je zvolí v garderobě babička či dcera. Jen vzpomeňte na věčné malé černé, klasické kostýmy či střihy plesových šatů...

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies