Mona Lisa

Obraz Mona Lisa je patrně nejslavnějším obrazem všech dob, jenž se stal předmětem mnoha spekulací i pověstí. Totožnost ženy není doposud známa a není vlastně vůbec jisté, zda se jedná o skutečnou ženu.

Ruka položená na portrétu Mony Lisy

Obraz Mona Lisy

Jedná se o malbu olejem na dřevo topolu s využitím techniky sfumato. Žena na obraze sleduje diváka s nenapodobitelným a tajuplným úsměvem, jenž se stal terčem mnoha pověstí i spekulací. Totožnost ženy na obraze není známa a ani není jisté, zda jde o skutečnou ženu.

Mona Lisa a Leonardo da Vinci

Mona Lisa, také označována jako Gioconda, je asi nejslavnějším portrétem všech dob. Byla namalována mezi lety 1503 – 1506 Leonardem da Vincim.

 

Leonardo da Vinci si obraz Mona Lisy přibalil mezi svá zavazadla v roce 1516, když musel opustit Řím po udání svých spolupracovníků. Před tím než zemřel jej prodal francouzskému králi Františku I., který ho do Francie pozval. Král si tehdy obraz koupil za poměrně vysokou částku 4 000 zlatých dukátů.

 

Kde všude Mona Lisa pobývala

V současnosti obraz Mona Lisy vlastní francouzská vláda a je vystaven v Louvru v Paříži. Během jeho historie byl nejdříve na zámku Fontainebleau a později ve Versailles. Po Velké francouzské revoluci pobývala Mona Lisa v Louvru kromě období, kdy byla pověšena v ložnici Napoleona.

Pár zajímavostí o Mona Lise

Velkou roli u obrazu Mona Lisy sehrála jeho loupež z Louvru v roce 1911. Zpočátku byli z krádeže obviňováni stoupenci umělecké moderny, jako např. básník Apollinaire, jenž byl dokonce zatčen nebo Pablo Picasso, který musel k výslechu.

 

Nakonec se ukázalo, že obraz Mona Lisy ukradl Vincenzo Perugia, který ji dostal až do Florencie, kde ho nabídl ke koupi antikváři Alfrédu Gerimu. Ovšem při jeho prodeji byl zatčen.

 

 

Za zmínku také stojí to, že nad hlavou Mona Lisy je zelený vertikální proužek. Může za to deska topolového dřeva, která praskla. Podklad se vydrolil a barva spolu s ním. Neexistuje technologie, která by původní barevný charakter díla nahradila. Je otázkou, jak vlastně Leonardo da Vinci tento obraz namaloval, když na něm nejsou stopy po štětci.

 

 

Rok 2006 byl pro vědce dalším krokem vpřed. Objevila se totiž teorie, která má objasnit tajemný úsměv Mona Lisy. Vědci došli k závěru, že úsměv patří ženě po porodu. Důvodem těchto teorií je nalezení stopy původní malby na obraze, kde má Mona Lisa přes tvář velmi tenký šátek. Ten nosívaly florentské ženy před anebo krátce po porodu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies