Římské koloseum

Koloseum v Římě je jednou z nejznámějších staveb světa. V dobách minulých bylo využíváno jako dějiště gladiátorských her a zápasů otroků se zvířaty. Dnes je však koloseum hojně vyhledávaným cílem turistů snad všech zemí.
Koloseum v Římě

Koloseum v Římě je nejzachovalejší a jednou z nejdůležitějších římských památek. V 17. století bylo částečně zničeno, když do něj turecký bej nechal prorazit průlom, aby porazil berberské povstalce, kteří se uvnitř opevnili.


Poškozené koloseum nebylo nikdy opraveno, ale v letech 1974 – 1980 byly provedeny rozsáhlé změny a od té doby slouží římské koloseum ke kulturním účelům.

Stavba kolosea

Koloseum je obrovský objekt, do něhož se vešlo až 50 000 sedících diváků. Stavba kolosea byla zahájena roku 72 našeho letopočtu za vlády císaře Vespasiána, dokončil ji, o osm let později, jeho syn Titus.


Koloseum má půdorys tvaru oválu, výška dosahuje 48 metrů a je postaveno z mramoru a kamene. Stěny kolosea jsou zesíleny betonem, cihlami a kovovou konstrukcí.

Koloseum v minulosti

Staří Římané využívali koloseum jako dějiště gladiátorských her a zápasů otroků se zvířaty. Dokonce se v něm odehrávaly aranžované námořní bitvy, jelikož se celá aréna mohla zaplavit vodou. Většina těchto bojů a her byla násilná a umírali při ní jak zvířata, tak i lidé.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies