Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Monstera

Monstera je stále zelená rostlina původem ze Střední a Jižní Ameriky, kde v tropických deštných pralesech roste jako liána. Má velké dekorativní listy a množství vzdušných kořenů.
Zelená rostlina zvaná monstera

Monstera

Monstera je stále zelená rostlina původem ze Střední a Jižní Ameriky, kde v tropických deštných pralesech roste jako liána. Má velké dekorativní listy a množství vzdušných kořenů.

Umístění

Monsteře vyhovuje jasné rozptýlené světlo bez přímých slunečních paprsků. V létě může být umístěna také venku v polostínu. V zimě by teplota při pěstování neměla klesnout pod 16°C. Na tmavém stanovišti rostlina řídne.

Teplota

Rostlině vyhovuje normální pokojová teplota kolem 20°C maximum 25°C. V zimě by neměla teplota při pěstování rostliny klesnout pod 15°C.

Zálivka

Zálivka je od jara do podzimu velmi hojná, v zimě mírná. K zalévání se používá pouze měkká, odstátá voda pokojové teploty nejlépe teplá. Vzdušná vlhkost Monstera má ráda vlhko, proto v letních parnech rostlinu jednou týdně orosíme.

Vzdušná vlhkost

Vzdušná vlhkost by se měla pohybovat kolem 85%.

Hnojení

Od března do srpna monsteru přihnojujeme 2x za týden speciálními tekutými hnojivy pro pokojové rostliny, které neobsahují vápno.

Přesazování

Protože monstera roste pomalu, přesazuje se podle potřeby. Mladé rostliny přesazujeme každý rok, rostliny starší zhruba každé 2 až 3 roky. Vysazují se do širokých, ale nízkých květináčů. Pěstební substrát by měl obsahovat 2 díly drnovky, 1 díl listovky, 1 díl kompostové zeminy a 1 díl písku. Do zeminy je dobré přidat trochu dřevěného uhlí a antuky.

Kvetení

Kvetení je při pěstování v domácích podmínkách je to jen ojedinělý jev. Pokud však budeme mít štěstí, dočkáme se bílého květenství, z něhož se vyvine plod, která chutná podobně jako ananas a je jedlý. Zbytek rostliny je však prudce jedovatý, pozor tedy na pěstování monstery v blízkosti domácích zvířat nebo malých dětí.

Množení

Monsteru množíme vrcholovými stonkovými řízky odebranými pozdě na jaře, které jednoduše zakořeňují přímo ve vodě nebo v substrátu. Také můžeme monsteru množit vzdušnými výhony. Výhon musí mít list a vzdušný kořen. Když se monstera příliš rozroste, odřízne se jí vrcholek s jedním nebo více vzdušnými kořeny a zasadí se jako samostatná rostlina. Mateřská rostlina žije dál.

Choroby

Hnědé okraje a pokroucené listy
Příčinou je umístění rostliny v chladnu a průvanu.
Zaschlé listy a hnědé špičky
V místnosti, kde se rostlina nachází je příliš suchý vzduch.
V listech nejsou otvory
Pokud jsou listy ještě nedospělé, jsou celokrajné a nemají otvory. U dospělých listů bývá více příčin: chladno, málo světla, málo vody či málo živin. U velkých rostlin to bývá způsobeno tím, že k těm nejvrchnějším listům se vždy dostává méně vody a živin.
Hniloba kmínku
Monstera má nedostatek tepla a zálivky.
Hnědé tečky na rubu listů
Příčinou je sviluška.
Vytáhlý růst
Nejčastější příčinou je nedostatek světla. Monstera totiž nemá ráda silnější stín.
Žloutnutí listů
Pokud žloutne u monstery mnoho listů a zároveň s tím také vypozorujeme vadnutí a hnilobu, bývá nejčastější příčinou příliš mnoho vody. Pokud však příznaky vadnutí a hniloby chybí, může být žloutnutí listů způsobené podvýživou. Pokud jsou zasaženy pouze spodní listy, na kterých se objevují hnědé skvrny, a nové listy jsou malé a tmavé, může být příčinou nedostatek vody.

Škůdci

Svilušky, štítenky, červci a mšice.

Druhy monster

Mostera deliciosa
Monstera obligua

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.