Mont Saint Michel – (ne)obdivovaná dominanta Francie

Kouzelná katedrála Mont Saint Michel patří k nejznámějším poutním místům ve Francii. Silueta katedrály patří hned po Eiffelovce k druhé nejobdivovanější dominantě Francie. Nechte se zavést do mystických míst blízko hranic Bretagne s Normandií.
Mont St. Michel ve Francii

Katedrála Mont Saint Michel jako poutní místo

Katedrála Mont Saint Michel se nachází na žulovém ostrově uprostřed mořské zátoky. Ostrov je s pevninou spojen uměle vytvořeným násypem se silnicí, která se táhne asi v délce dvou kilometrů. Historie této stavby spadá až do 8. stol., kdy se zjevil archanděl Michael biskupovi Aubertovi. A ten pak na jeho počest zřídil na ostrově klášter, který po mnoho let patří k obdivovaným poutním místům.

Obdivovaná věž Mont Saint Michel

Věž opatství Mont Saint Michel se rozpíná na osmdesáti metrové skále, a proto patří silueta katedrály k neobdivovanějším.

Katedrála na počest archanděla Michaela patří k mystickým místům

Francouzi jsou na Mont Saint Michel patřičně pyšní a katedrálu s celým místem nazývají Zázrakem. Ne nadarmo se říká, že kdo spatří Mont Saint Michel bude obdivovat nejen krásu středověkého stavby, ale bude také pohlcen mystickou atmosférou celého místa. Přispívá k tomu také jistá nedostupnost a všudypřítomné moře. A střídající se odliv a příliv, který však katedrálu nikdy nepohltí…

Mont Saint Michel jako dílo románsko-gotické architektury

Klášter rostl postupně s dobou. V 11. století vznikla dominantní věž kláštera a poté se začaly objevovat stále nové a nové gotické a románské budovy a architektonické prvky. Katedrála je okouzlují také zevnitř, kdy světlo prochází skrze vysoká okna. Vevnitř pak nechybí strohé lavice, které sloužily mnichům k dlouhým meditacím.

Pokud mluvíme o Francii, nemůže nezmínit Paříž. Článek o ní naleznete zde.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies