Mozek cíleně trénujte

Mozek je největším zázrakem, tajuplným řídícím centrem- produkuje myšlenky, city a musí být trénován po celý život. Skládá se ze 100 miliard nervových buněk a není vědci dodnes zcela prozkoumán.

Muž za sklem s digitálním fotoaparátem

Mozek a jeho složení

Mozek je náš nejcitlivější orgán, má hmotnost sotva 1,5 kg. Je velký asi jako dvě mužské pěsti a tvarem vám může připomínat vlašský ořech. Nervové buňky jsou rozloženy v jednotlivých částech mozku, které podle potřeby vzájemně spolupracují. Mozek zpracuje 20% naší denní spotřeby cukru a kyslíku (v závislosti mozkové aktivity).

 

Jak mozek pracuje

Aktivní jsou vždy jen potřebné části mozku, ty které nejčastěji používáme. Jednostranné zatěžování mozku může vést ke zvětšení častěji používané mozkové části a ostatní mohou zakrnět. Proto je důležité vyvarovat se rutiny. Úžasné je, že mozek dokáže poškozené části nahradit jinými.

 

 

Proč míváme mezery v paměti?

Jen pro zapamatování je v mozku určeno přes sto oblastí. Ty ukládají jednotlivé segmenty, které jsou později složeny v celek. Proto může občas docházet k tomu, že v některé oblasti dojde k chybě. Tato mezera pak může být nahrazena vlastní fantazií. Podobně to funguje při čtení nebo psaní.

 

 

Jak a kde vznikají naše city a emoce

Signály, např. něžné pohledy,doteky a pozornost aktivují hormonální centrálu, neboli hypotalamus. Hormony tak vyburcují váš nervový systém k činnosti.

 

 

Jak podporovat mozek v činnosti?

 

Jezte hodně vitaminů a stopových prvků, důležité jsou i balastní látky. Nezapomínejte na trénink, např. četbou, luštěním hádanek, křížovek, hraním her a sportem.

Zdravé spaní - cesta ke zdravému vztahu

Spánek je důležitou součástí našeho života. Často zanedbáváme tuto část života.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies