Mrkev jako chutná zelenina

Mrkev chutná skvěle syrová v různých salátech i tepelně upravená v polévkách či hlavních jídlech. Mrkev se dá užít i jako příloha a připravit se dušením, vařením. Lze ji péct i smažit. Užívejte si mrkev nejen na jaře v chutných podobách.

Svazky zdravé mrkve

Není mrkev jako mrkev

Klasická mrkev

Mrkev má nasládlý a hladký kořen polodlouhého tvaru a špičatý konec. Sladkost mrkve závisí na druhu půdy, hnojení apod. a neplatí, že čím je mrkev menší, tím je sladší. Nalezenalou část kořene vždy odříznětě, chutná totiž hořce.

Karotka

Od mrkve se liší jen tvarem, ne chutí. Kořen karotky je oblejší až kulovitý než je tomu u klasické mrkve.

Baby karotka

Tzv. malá karotka se prodává mražená nebo sterilovaná, nejčastěji se baby karotka užívá jako příloha k jídlům.

Co o mrkvi možná nevíte

  • Mrkev je dobrá na šeroslepost, šedý zákal a výborně podporuje zažívání.
  • Dávejte pozor s nadměrnou konzumací mrkve v případě, že trpíte zácpou, váš stav se ještě zhorší.
  • Mrkev obsahuje vlákninu, spoustu beta-karotenu (antioxidant, chránící kůži před spálením), draslíku a vápníku.
  • Mrkev se používá i v kosmetice, bývá součástí některých přírodních tónovacích krémů.
  • Šťáva z mrkve podávaná malým dětem působí proti průjmům 
  • Posiluje také odolnost těla proti infekčním chorobám.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies