Mrkev obecná léčí
Kateřina Řehořová
16.06.2006
Mrvek obecnou (Daucus carota) zná snad každý. Už jako malé děti jsme mrkev jedli, abychom měli lepší zrak. Tato zelenina má ale mnohem více příznivých účinků pro lidský organismus.
Mrkev obecná – Daucus carota
Mrvek obecnou zná snad každý. Už jako malé děti jsme mrkev jedli, abychom měli lepší zrak. Tato zelenina má mnohem víc příznivých účinků pro lidský organismus.
Sběr a sušení
Plod mrkve se získává krátce před dozráním. Okolíky se seřežou, vymlátí a semeno se dosuší při umělé teplotě do 40°C. Kořen se sklízí, když je dostatečně velký a dužnatý.
Účinné látky obsažené v mrkvi
Mrkev obecná obsahuje vitamín A, ß – karoten, vlákninu, flafonoidy, terpeny, aminy a mnoho dalších účinných látek.
Použití
Mrkev je výborným zdrojem provitamínu A, který prospívá zraku (chrání před šeroslepostí). Minerální látky obsažené v mrkvi působí mírně močopudně. Pro obsah pektinů slouží mrkev na úpravu stolice při průjmech. Její dietetické účinky se využívají při střevních a žaludečních poruchách, zejména kojenců a rekonvalescentů.
Jak se vám líbil článek?
Hodnocení:
4.0
Počet:
1
Nejlepší:
4
Nejhorší:
4
Diskuze