Mrkev obecná léčí

Mrvek obecnou (Daucus carota) zná snad každý. Už jako malé děti jsme mrkev jedli, abychom měli lepší zrak. Tato zelenina má ale mnohem více příznivých účinků pro lidský organismus.
Kupa očištěné mrkve

Mrkev obecná – Daucus carota

Mrvek obecnou zná snad každý. Už jako malé děti jsme mrkev jedli, abychom měli lepší zrak. Tato zelenina má mnohem víc příznivých účinků pro lidský organismus.

Sběr a sušení

Plod mrkve se získává krátce před dozráním. Okolíky se seřežou, vymlátí a semeno se dosuší při umělé teplotě do 40°C. Kořen se sklízí, když je dostatečně velký a dužnatý.

Účinné látky obsažené v mrkvi

Mrkev obecná obsahuje vitamín A, ß – karoten, vlákninu, flafonoidy, terpeny, aminy a mnoho dalších účinných látek.

Použití

Mrkev je výborným zdrojem provitamínu A, který prospívá zraku (chrání před šeroslepostí). Minerální látky obsažené v mrkvi působí mírně močopudně. Pro obsah pektinů slouží mrkev na úpravu stolice při průjmech. Její dietetické účinky se využívají při střevních a žaludečních poruchách, zejména kojenců a rekonvalescentů.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies