Mrtvé moře

Pokud se mluví o Mrtvém moři, myslí se tím slané bezodtokové jezero, které hraničí s Palestinou, Izraelem a Jordánskem. Mrtvé moře je nejníže položená vodní plocha na světě (400 m pod úrovní moře) a stále klesá. Vzniklo zhruba před 3 000 000 lety.
Mávající lidé ve vodě

Rozloha je 1050 km2 a hloubka 365 metrů. Voda z Mrtvého moře se uvolňuje pouze vypařováním a tak hladina stále klesá (přibližně o metr za čtyři roky).


Mrtvé moře je nejslanější moře na světě. Voda obsahuje plných 33% rozpuštěných solí a je tak slaná, že člověka udrží na hladině bez jakéhokoliv úsilí. To znamená, že plavání a potápění v Mrtvém moři je zcela nemožné. Taky je známo, že jakmile se člověk do Mrtvého moře ponoří, pozná i ty nejmenší ranky, které má na těle. Sůl se dostane všude a začne působit.


Vysoká koncentrace solí v Mrtvém moři vylučuje jakýkoliv život. Nežijí zde žádné rostliny ani vyšší organismy, pouze 11 druhů vysoce odolných mikroorganismů. Z toho je odvozen název – Mrtvé moře.


Vysoká hustota minerálů (více jak 30%) v Mrtvém moři má příznivé účinky při léčbě kožních onemocnění jako jsou ekzémy, lupénka, akné a při revmatických a respiračních problémech. Také bahno z Mrtvého moře má blahodárné účinky na lidský organismus a působí příznivě na pokožku.


Mrtvé moře slouží už řadu let jako rehabilitační středisko pro zdraví a krásu. Jeho léčebné vlastnosti byly známi už ve starých dobách a od té doby k němu přijíždějí lidé ze všech koutů světa.


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies