Mučenka pletní - Passiflora incarnata

Mučenka pletní (Passiflora incarnata) je teplomilná rostlina, kterou pěstujeme většinou ve svých bytech. Mnoho z Nás možná ani netuší, že také mučenka má své místo v lidovém léčitelství.
Rostlina zvaná mučenka pletní

Mučenka pletní – Passiflora incarnata

Mučenka pletní (Passiflora incarnata) je teplomilná rostlina, proto ji u nás lze pěstovat pouze ve skleníku nebo bytě. Existuje mnoho druhů mučenek. Jsou oblíbené pro své nádherné květy.Pouze mučenka pletní se používá v lidovém léčitelství k přípravě čajů a bylinných tinktur, které pomáhají při řešení mnoha zdravotních problémů.

Lidové názvy

Mučence pletní se také říká mučenka pleťová, mučenka opletní, mučenka léčivá a pasiflóra.

Sběr a sušení

Nať (Passiflorae herba) se sbírá 2x ročně vždy v období kvetení. Suší se rychle, při umělém sušení by teplota neměla přesáhnout 40 ° C.

Účinné látky

Mučenka pleťová obsahuje převážně flavonidy, schaftosid, lucenin, vicenin, issorientin, abigenin, kyanogenní glykosidy.

Použití mučenky pleťové

Mučenka pleťová má zklidňující účinky, snižuje krevní tlak, působí jako prevence při tachykardii. Mučenku pleťovou používáme také při nespavosti, úzkosti, stresu, nervozitě, bolestech nervového původu, hysterii, zrychlené srdeční činnosti nervového původu, při migréně, bolestech spojených s menstruací a také při křečovitém astmatu, hemeroidech a kožních problémech.

Čaj z mučenky pleťové

1 čajovou lžičku sušené nati zalijeme 150 ml vroucí vody, necháme 10 - 15 min luhovat. Pijeme 2 - 3 x denně , půl hodiny před spaním.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies