Musí Ježíšek splnit všechna dětská přání?

Jakožto milující rodiče byste nejraději dítěti splnili, co mu na očích vidíte, obzvláště o Vánocích. Přílišná štědrost se vám ale nemusí vůbec vyplatit. Zjistěte proč a najděte letos konečně tu správnou míru.

Zabalené barevné dárky s mašlí

Vánoce naruby

Vánoce jsou časem pozastavení, rozjímání, časem drobných dárků od srdce a souznění se všemi bližními. Bohužel duchovní obsah Vánoc vystřídal hektický shon za dárky, důkladný vánoční úklid a co možná největší várka napečeného cukroví. Lepší to není ani co se týče našeho přístupu k dětem – mnozí z nás využívají Vánoce jako prostředku k odměně či trestu, dáváme někdy úplně nesmyslné dárky, ze kterých dítě ani nemůže mít radost nebo to naopak s množstvím darů přeháníme.

Vánoční dárky pro děti – jak vybrat ty nej?

Hodně zaměstnaní lidé často využívají vánoční dárky jako náhradu za pozornost, kterou dítěti nemohli věnovat přes rok. A to je špatně. Navíc přehršel dárků už dítě ani nedokáže vnímat – raději mu kupte dva nebo tři vánoční dárky přesně podle jeho přání či vkusu. Neposuzujte přitom, zda není dárek hloupý či zbytečný, udělat radost má dítěti, ne vám. Není nic horšího, než když rodič kupuje věci, které se líbí jen jemu nebo které by dítěti koupil tak i tak – z pyžama, ponožek a podobných „nezbytností“ se děti logicky radovat nebudou.

Vybírejte dárky, na které je dítě dosti zralé – do hlavolamů se těžko pustí předškolák, na plyšáky je už zase leckterý školák příliš starý. Nejlepší je samozřejmě povzbudit ho, ať napíše dopis Ježíškovi – a to i tehdy, kdy dávno ví, že Ježíškem jste vy. Ze seznamu pak vyberte jen několik kousků – zbytek můžete dát jako tip na vánoční dárek tetičkám či prarodičům dítěte.

Vánoční morálka se týká i vás!

Neupřednostňujte o Vánocích jen své dítě, nemělo by být na Štědrý den zavaleno dárky, zatímco vy budete v ruce skromně žmoulat jeden. Pak v něm jen velice těžko vybudujete skromnost. Dítě, které je příliš zahlceno dárky, ani není schopné vnímat radost, kterou máte zase ze svých dárků vy. Není vůbec dobré splnit dítěti naprosto vše, po čem touží. I nesplněná přání jsou lekcí do života! Připravte dítě na to, že není možné, aby dal Ježíšek všechno všem.

Nevyužívejte ale ani vánoční svátky jako příležitost k odměně či trestu. Věta typu: „Když budeš zlobit, nedostaneš od Ježíška nic,“ by neměla vůbec zaznít. Vánoce jsou přece o bezpodmínečné lásce!

Připravte se na možné zklamání

Nejen na dětskou radost, ale i na možné zklamání, se připravte i vy. Možná si vaše Anička přála úplně jinou panenku nebo chtěl Pepík hlavně helikoptéru na dálkové ovládání, kterou pod stromečkem neobjevil. Nemusíte hned dítě konejšit, že třeba dostane danou věc na narozeniny či o dalších Vánocích. Dítě se musí umět vyrovnat i se zklamáním. Dítě můžete také vést od předškolního roku k tomu, že může samo potěšit druhé drobnými dárečky – a spolu s ním namalovat obrázek třeba babičce a dědečkovi.

Mohlo by vás také zajímat

Zapomenuté i novodobé vánoční zvyky

Nejoblíbenější (nejen) vánoční pohádky

Nejlepší vánoční dárky pro děti

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies