Může vám Facebook zničit život?

Facebook je celosvětový trend, kterému i u nás podlehly stovky tisíc uživatelů. Kromě možnosti komunikace a zábavy mezi přáteli vám ale může zadělat i na nejrůznější potíže.

Žena s notebookem ležíc v posteli

Facebook patří mezi nejnavštěvovanější společenské sítě na světě. Je přeložen do více než pětatřiceti jazyků a umožňuje vám získat přehled o svých přátelích, aniž byste se s nimi museli pravidelně vídat.

Facebook uživatelé využívají nejen ke vzájemné komunikaci, ale také ke sdílení dat jako jsou fotky nebo videa. Tyto příspěvky pak ostatní přátelé mohou komentovat. Je přitom ale jen na vás, komu přístup ke svému profilu povolíte.

Úskalí Facebooku - jak se před nimi chránit?

Střežte své soukromí

Přes veškerá tato pozitiva má Facebook mnohá úskalí, která si uživatelé ani neuvědomují. Někteří nováčci například neví, že pokud si v nastavení profilu nezmění ochranu osobních údajů, mohou být volně přístupné všem návštěvníkům. Ochrana osobních údajů se zde ale týká i toho, co všechno svým přátelům sdělujete. Někteří na sebe prozrazují tolik, že si sami škodí. Pokud například na zeď Facebooku napíšete, že se chystáte jít plavat, ale neuvědomíte si, že jedním z vašich přátel je i váš šéf, kterému jste ráno tvrdila, že kvůli nevolnosti nemůžete přijít do práce, malér je na světě. O podobným malérech by mohli někteří uživatelé vyprávět.

Někdy ale mohou uniknout informace z vašeho soukromí, aniž byste toho byla sama příčinou. Na profilu vaší kamarádky se například objeví fotka z párty, kde společensky unavená smáčíte vlasy v záchodové míse nebo se může objevit jakákoliv jiná nelichotivá fotografie, kterou byste nejraději spálila.

Není přítel jako přítel

Dalším neblahým trendem Facebookářů je snaha získat co největší počet tzv. přátel. Schválení každé žádostí o přidání mezi přátele ale dobře promyslete – opravdu chcete, aby vaše fotky a osobní informace viděla i teta ze třetího kolena, váš bývalý nebo kamarádka, která vás na základce pomlouvala?

Pozor na závislost

Na Facebooku se pořád něco děje. Prostřednictvím statusových zpráv se můžete dozvědět, co zrovna dělají vaši známí, můžete si prohlížet jejich fotky z dovolené, zjistit, jak se jmenuje sestřenčin nový přítel, zahrát si nějakou hru nebo třeba udělat test osobnosti. Čas, který na síti strávíte, ubíhá hrozně rychle a tak není divu, že mnozí uživatelé Facebooku úplně propadnou. Pokud ale nedokážete být bez této sociální sítě ani jeden den, máte problém. Utíká vám totiž mezi prsty skutečný život!

Mnozí uživatelé brouzdají po Facebooku i v práci a ke konci směny se pak nestačí divit, že nestíhají.. Spousta zaměstnavatelů už své podřízené za trávení pracovní doby na Facebooku vyhodila.

Facebook vám může přinést spoustu dobrého, stejně jako naopak. Jaký dopad bude mít na vás, si ale určujete pouze a jen vy. Každou informaci, kterou vyvěsíte na internet, proto předem zvažte.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies